Педиатрите са на единно мнение, че кърменето осигурява най-добрия старт за всяко бебе. Предимствата на майчиното мляко пред заместителите му са очевидни и във всяко оспорване на този факт могат да се открият комерсиални подбуди.
Сред преимуществата на майчиното мляко за кърмачето обикновено се изтъкват съдържащите се в него необходими хранителни вещества, които са в правилното съотношение и имат най-подходящата температура, лесно се усвояват, а процесът заздравява връзката между майката и бебето и осигурява имунна защита срещу дихателни и стомашно-чревни инфекции. Предимствата за майката са, че кърменето не изисква разходи, подпомага свиването на матката до първоначалния й размер, предпазва (до известна степен) от забременяване, доставя чувство на удовлетворение и намалява риска от вагинално кръвотечение, остеопороза и злокачествени новообразувания.


Оказва се, че кърменето е ключов фактор и за хубавата усмивка на човека. В този процес има много повече биохимия. Проучвания показват, че при сученето кърмачето изразходва 20 до 40 пъти повече усилия на мускулатурата за изсукване на кърмата, отколкото за поемането на същото количество мляко от шише. Тези усилия имат голямо значение за растежа и развитието на лицевите и зъбните структури на бебето, както и за проходимостта на Евстахиевите му тръби.
Кърмените деца обикновено имат по-широка и дълга горна челюст, която осигурява достатъчно пространство на зъбите. Това оказва влияние и върху нормалното развитие на долната челюст. В крайна сметка кърмените деца по-рядко се нуждаят от специализирана ортодонтска помощ.

Ефекти
Още от първия ден кърменето изисква от бебето то да използва правилно езика и устните си. При сученето устните осигуряват здрав контакт с ареолата на майчината гърда, езикът подхваща гръдното зърно и го изтегля навътре в устата, докато стигне до мекото небце. По този начин млечните канали се издърпват в устата и върхът на езика може да започне “да добива” мляко. Езикът изпраща към фаринкса вълна, която наподобява перисталтика. Долната челюст се движи бавно назад-напред, за да подпомогне този процес. Млякото навлиза във фаринкса и се поглъща, като перисталтичната вълна продължава надолу към хранопровода. Движенията на долната челюст смесват млякото със слюнка и ферменти, така че храносмилателният процес започва, преди млякото да попадне в стомаха. Чрез това се намалява рискът от колики. Накратко кърменето е свързано с четири основни предимства:

 • Устните и лицевите мускули и кости се развиват нормално.
 • Езикът функционира правилно, което води до ефективно гълтане в по-късна възраст.
 • Работата на езика развива горната челюст, което осигурява достатъчно площ за зъбите.
 • Всички евентуално останали черепни деформации могат да се коригират.
  Изброените предимства се дължат на мускулните усилия, полагани от бебето при храненето, и на тегленето, което тези мускули упражняват върху лицевите и черепните кости. Интересно е да знаете, че за 24 часа актът на гълтане се извършва около 2000 пъти, като се изключи храненето. Гълтането при възрастните е съпроводено от допиране на зъбните редици, при което налягането е от 1 до 2 ½ кг. Затова за малките деца е важно да имат правилна позиция на зъбите.

  Ако се използва заместител на кърмата...
  Въпреки че през последните години бибероните за шишета са много усъвършенствани, те се различават значително по структура и плътност от майчините гръдни зърна. В резултат на това млякото изтича много бързо и бебето изразходва 20 до 40 пъти по-малко усилия в сравнение със сученето от майчината гърда. За да контролира изтичането на млякото и да не се задавя, детето бързо се научава да забавя изтичането, като притиска отвора на биберона между върха на езика и горния ръб на венеца си. Скоро тази позиция на изнесения напред език при гълтане се утвърждава завинаги. За да се осъществява сученето, устните затварят плътно края на шишето и предните ръбове на венците се изтеглят, за да се напаснат. При отсъствието на езика в центъра и в задната част на устата (тъй като той е долу и напред) сученето изтегля мускулите на бузите навътре, което пречи на растежа на горната челюст настрани. Скоростта на гълтането и на движенията на долната челюст е значително по-голяма, при което се намалява възможността за правилно храносмилане в устата и се увеличава рискът от гълтане на въздух. Най-честият резултат са коликите.
  Възможните последици от храненето с шише са:

 • недоразвити лицеви мускули и кости, което води до тясно лице и тесни челюсти;
 • гълтане с изнесен напред език, свързано с възможни говорни дефекти;
 • склонност към дишане през устата, което допринася за оформянето на дълго и тясно лице;
 • недобро продухване на Евстахиевите тръби, което предразполага към дихателни инфекции, възпаления на ухото, ангини и др.;
 • притиснати един до друг зъби.

  Биберон залъгалка или пръст?
  Не са известни ситуации, при които смученето на биберон да има някакви предимства за бебето. Вероятно единствените, които имат полза от залъгалката, са родителите на бебето. Затова пък стоматолозите могат да изброят десетки случаи на увредени зъби и челюстни деформации, дължащи се на биберона.
  Някои майки мажат залъгалката с мед, други я използват за шишета с подсладени течности, които разрушават детските зъби.
  Прекомерната функция на езика и на сукателните мускули при храненето от шише може да наруши нормалното развитие на зъбните редици. Това води до неправилно формиране на челюстите и нарушено съотношение между тях и зъбите. В резултат може да се стигне до изпъкване на предните зъби, до отворена захапка (предните зъби не се срещат) или до притиснати един до друг зъби.
  Всички тези дефекти са поправими, но с цената на дълго лечение от ортодонт. В повечето случаи те могат да се избегнат, ако от рано създавате правилни навици за хранене. Проучвания показват, че кърмените кратко време деца проявяват много по-голяма склонност да смучат палеца си, отколкото кърмените продължителен период...
  Смученето на палеца има предимство пред биберона – по време на игра детето го вади от устата си, докато биберонът обикновено е на мястото си независимо от ситуацията. Така възможностите за деформации на зъбите и лицето са по-малки при смученето на палеца, отколкото на биберона.
  Не се заблуждавайте обаче, че всички ортодонтски и други зъбни проблеми непременно са причинени от храненето с шише. Все пак има безспорна връзка между тези проблеми и използването на биберона. Както е безспорно и че кърменето съществено намалява риска от неправилен растеж и развитие на зъбите. Още една червена точка в негова полза!