Грижите за бебето често са изключително изтощителни за новите родители. По тази причина сред някои от страховете на жените, които са станали майки за първи път е и притеснението да не навредят на новороденото, ако заспят по време на кърмене.Наистина би могло да бъде опасно да заспите докато бебето ви е на гърда, затова е добре да опитате да останете будни по време на тези дълги и често среднощни мисии! 

Нормално е бебетата – особено новородените – да бъдат кърмени по няколко пъти на нощ. През първите седмици мама вероятно ще се чувства като на маратон за хранене. При толкова малко и накъсан сън е напълно нормално да се чувствате сънливи по време на кърмене.

Ако храните бебето на диван или кресло, то може да се свлече надолу във възглавниците, които да затруднят дишането му. Това абсолютно поставя бебето в риск от задушаване и би могло да има трагични резултати. Ако кърмите в леглото, можете случайно да задушите бебето с възглавници, одеяла или дори тялото си. И накрая, ако кърмите в люлеещ се стол например и заспите, има риск бебето да изпадне от ръцете ви и да се нарани. 

Най-добрият начин да избегнете всичко това е да правите нещо, което да ви държи будни, докато кърмите, независимо дали държите телефона си, ядете лека закуска, гледате телевизия или четете книга. Ако нямате възможност за някоя от тези опции, опитайте поне да оставите нощната лампа да свети, за да не се унесете съвсем.  

Всички сме имали моменти, в които осъзнаваме, че сме заспали, без да усетим, така че не се чувствайте виновни, ако това се е случило с вас. Просто се опитвайте да го избегнете в бъдеще с какъвто и метод да сметнете за подходящ.