Сигурно знаете, че голяма част от попадналите в организма химични вещества, включително и лекарствените средства, малко или много преминават и в кърмата.


Кърмачката не е застрахована от заболявания. Ако се разболее и се налага лечение с медикаменти, положително ще възникне притеснението дали да продължава да кърми бебето и доколко това не е опасно за него. В подобна ситуация най-добре е да се консултирате с вашия лекар, но трябва да знаете и някои принципи.

 • Докато кърмите, можете да приемате витамини, железни и калциеви препарати, средства за възбуждане на апетита. Те са безвредни за детето.
 • В никакъв случай не прибягвайте до самолечение и най-вече с антибиотици. Повечето от тях преминават в кърмата. Има и такива, които не преминават в нея. Ако се налага да се лекувате с антибиотик, задължително споделете с лекаря, че кърмите, за да ви предпише някой от безопасните.
 • Винаги четете указанията на медикамента – в тях много точно е посочено дали той не бива да се взема от бременни и кърмачки.
 • В малко количество в кърмата преминават пеницилинът и цефалоспорините. Ако се налага да приемате някои от тях, временно прекъснете кърменето. Много важно обаче е да продължите да изцеждате кърмата, за да поддържате лактацията, и след като преустановите приема на лекарството, да продължите да кърмите.
 • Аспиринът преминава в умерено количество в кърмата, но пък намалява лактацията. Затова по-добре го заменете с парацетамол.
 • Докато кърмите, не вземайте диазепам и реланиум!
 • Противозачатъчните таблетки потискат млечната секреция, поради което не бива да се приемат от кърмачката.
 • Само по предписание и под контрола на вашия лекар можете да се лекувате с препарати за сърдечно-съдови заболявания, които се излъчват с кърмата, например бета-блокери (атенолол, пропранолол и др.). Ако терапията с тях е наложителна, прекъснете кърменето през периода на лечението.
  Имайте едно наум, че теофилинът, който се съдържа в какаото и в шоколада, преминава в голямо количество в кърмата и може да предизвика възбуда у детето. Същото важи и за кофеина. Затова ограничете кафето, кока-колата и шоколада. Тъй като максималното им отделяне е 2–3 часа след консумация, умерено количество шоколад може да си позволите след последното кърмене вечер. Това обаче може да се отрази неблагоприятно на вашия сън.

  Не приемайте никакви лекарства, без да се консултирате с вашия лекар!
  Когато се налага, вземайте предписания медикамент веднага след кърмене или след последното нощно кърмене. Следващото кърмене да е поне след 4 часа. Ако интервалът се увеличи на 7–8 часа, детето ще поеме два и повече пъти по-малко количество от лекарството.