Най-важното, което искате да осигурите на малкото си съкровище, е здраве. Положете усилия да предпазвате детето от инфекции.

Кърмете го!
В първите 3–4 месеца от раждането детето е защитено от инфекции благодарение на антителата и на естествения имунитет, които получава от вас. Ако го кърмите, чрез кърмата то си осигурява допълнително антитела срещу инфекциите, както и съставките, нужни за изграждане на собствената му имунна система.

Основни хигиенни правила
Отделете бебето в стая, в която не влизат външни хора. Осигурете му собствено креватче, в което да спи и да бодърства, лично бельо и тоалетни принадлежности. Винаги мийте ръцете си, преди да докосвате бебето. Не забравяйте, че основният източник на инфекции са нечистите ръце.

  • Не влизайте в детската стая с обувките и дрехите, с които излизате навън!
  • Контролирайте спазването на строга хигиена и от околните!
  • Когато имате хрема или кашлица, носете маска, като я сменяте на два часа. Най-добре е временно да поверите грижите за бебето на помощници – на партньора или на баба, докато се почувствате по-добре.
  • Ако имате и по-голямо дете, то сигурно ще иска да играе с бебето. Не го лишавайте от това удоволствие, но го научете винаги да се преоблича с домашни дрехи и да мие ръцете си, преди да започнат игрите.
  • Проветрявайте често детската стая – на всеки 2–3 часа по 10–15 минути! Чистият въздух е враг №1 за всички вируси и бактерии.
  • Постепенно започнете да закалявате вашето бебе. Закалените деца боледуват много рядко.