Кърменето има неоспорими предимства за здравето на бебето и на майката. То е много съществен елемент от стратегията за правилното развитие и оцеляването на детето. Съвсем основателно Световната здравна организация (СЗО) препоръчва кърменето да започне след раждането и да продължи поне 4 до 6 месеца. Проучвания показват, че рискът от развитие на рак на млечната жлеза е по-малък при жени, които са кърмили по-продължително в сравнение с кърмилите много кратко или изобщо некърмилите. При кърмачките много по-бързо и успешно протича обратното развитие на всички изменения на половите органи след раждането.


Интересно е, че преобладаващата част от бъдещите майки заявяват, че
искат да кърмят детето си
Преди забременяването и раждането това споделят над 95%, докато след това относителният им дял намалява до 70%. Проучванията сочат, че за предварителната нагласа на преобладаващия брой жени да кърмят бебето си оказват влияние информацията за този вид хранене, увереността, че най-добрата храна за новороденото и бебето е майчината кърма, компетентните медицински грижи и консултациите в здравните заведения, личният опит или положителният опит на близки и приятели.

Решението на майката да храни бебето със заместител на кърма е мотивирано от най-различни причини, но най-често те са две –
недостатъчна продукция на кърма и заетост на майката Последната причина обаче е много удобно оправдание за тези, които априори или при поява на първите трудности при кърменето решават да се откажат от най-ценната храна за бебето през първите месеци от неговия живот. Ще напомня, че в нашето законодателство и в законодателствата на повечето страни в света има социална защита за жената кърмачка.

У нас през последните години се наблюдава много тревожна тенденция – децата, хранени със заместител на кърма, са между 80 и 95% (!). Според данни на СЗО неспособността за отделяне на кърма се среща изключително рядко, което обикновено се дължи на някои вродени и придобити причини.
Около 96–98% от жените
са способни да кърмят
Сред най-честите проблеми е намаленото отделяне на майчино мляко. В повечето случаи то може да се увеличи след съответни медицински и други грижи. Жената не следва прибързано да се отказва от кърменето. Преди всичко тя трябва да обсъди проблема с педиатъра (неонатолога). Недостигащото количество може да се набавя допълнително.
Някои жени дават свое обяснение защо решават да лишат от най-естествената и полезна храна своето бебе. Сред най-егоистичните и несериозни мотиви са неблагоприятно отражение на кърменето върху естетичността на бюста, неприятни субективни усещания и неудобство от обкръжението, нарушаване на хармонията във взаимоотношенията с партньора, нараняване и болка в зърната със или без възпалителни усложнения, разстройство на съня. Има и майки, които смятат, че кърменето вече не е модерно (!). Разбира се, в изключително редки случаи то може да се избегне или преустанови по строги медицински показания. Сред тях са някои психични или заразни заболявания на майката, които налагат да се избегне опасната й близост с бебето, злоупотреба и привикване към определени медикаменти и дрога, преминаващи в майчиното мляко, и др. От голямо значение за успешното кърмене и за бързото преодоляване на възникващите понякога неудобства и усложнения безспорно е предварителната подготовка на млечните жлези
За това съществуват най-различни схеми, които могат да се обобщят в две групи: психична и физическа подготовка. Пагубно влияние върху психиката на младата и неопитна жена могат да окажат страховитите разкази на кърмили и некърмили (но слушали от други) за неприятни усложнения на “препатили” жени, на които кърменето е създало големи страдания, и пр. Някои неимоверно преувеличават и героизират собствените си преживявания и внушават на очакващите раждане и кърмене, че едва ли ще се справят с кърменето. Така уж съвсем “приятелски” бременните, които ще раждат за първи път, се обезверяват. Както най-често става, прокобата не се сбъдва, раждането протича и завършва безпроблемно.
В продължение на много години от моята практика в родилни клиники съм наблюдавал поведението на такива “обработени” и уплашени жени, които дори заявяват, че мразят мъжете, виновни за техните страдания и се кълнат, че повече няма да помислят за бременност и за раждане. Удивително е колко бързо веднага след поемането на новороденото променят настроението и намеренията си. Най-честата изповед, която съм слушал, е: “...че то никак не било толкова страшно и невъзможно... О, разбира се, че пак ще родя...” Следват телефонна връзка и SMS-и към обвиняемия мъж, в които се изписват уверения в любов и многото качества на тяхното съкровище. Разбира се, в хода на бременността, раждането и следродилния период (включително кърменето) съществуват трудности и понякога усложнения. При добре информираната и психически подготвена жена проблемите се установяват навреме и се преодоляват с помощта на адекватни медицински грижи.
На първо място необходимо е бременната да ограничи контактите си с тези, които с невероятните си разкази пагубно травмират нейната душа. Преди да е разбрала дали ще има възможност да кърми, да не се заглежда прекалено в реклами за хранене със заместител. Ако това по обективни причини се наложи, лесно ще намери нужните продукти. Бременната и родилката трябва да събират информация, знания и умения във връзка с кърменето
изключително и само от специализирани институции и лица: просветни и учебни материали за значението и предимствата на естественото хранене, специализирани курсове, женски и детски консултации, родилни отделения, неонатолози, педиатри, акушерки, медицински сестри... За допълнителното убеждение в необходимостта и ползата от естественото хранене на бебето има значение и подкрепата на съпруга и на жените с положителен опит – майка, сестра, баби и др.
Предварителната физическа подготовка
на млечните жлези също е изключително важна. Навреме и правилно извършена, тя може да спести много от неприятностите и усложненията особено на жената, която кърми за първи път.
Допреди десетилетия се препоръчваше и практикуваше обтриване на гръдните зърна с груба хавлия или кърпа, което да започне последните два месеца преди термина. Днес тази практика е отречена. Обтриването (извършено с различна сила и продължителност) на млечните жлези и зърна с различна чувствителност може да доведе до нежелани резултати. Много лесно епителният слой може да се наруши и да се появи рана, през която да проникнат причинители на възпалителни заболявания и да предизвикат инфекция на гърдите. Друго усложнение във връзка с дразненето (стимулирането) на зърната е възникването на преждевременна маточна активност, която да прерасне в редовни маточни контракции. Това може да завърши с преждевременно раждане с всички възможни негативни последици. В миналото се препоръчваше метод за немедикаментозно предизвикване на раждането чрез дразнене (стимулиране) на гръдните зърна. Удивителното е, че тази методика имаше ефективност, твърде близка до вливането на окситоцин.
Днес за физическата подготовка на гърдите за кърмене се използват напълно безопасни и щадящи методи.
 Въздушни бани на откритите гърди с умерено излагане на слънце.
 Контрастен душ на гърдите с редуване на топла и умерено охладена вода.
 Премахване на сутиена, което позволява зърната да се закаляват от допира и триенето в дрехите.
Против
плоски и хлътнали зърна
които представляват проблем при започване на кърменето, се препоръчва да се носи сутиен, изрязан пред зърната и ареолите. Така зърната ще са навън. С времето те могат трайно да останат изпъкнали. При суха, нежна и чувствителна кожа няколко седмици преди раждането е подходящ внимателният ръчен масаж на гърдите, като им се постави специален ланолин за кърмачки. При ползването на тоалетно мляко и лосион за тяло да се избягва нанасянето им върху ареолите и зърната. И за тях е подходящ ланолинът за кърмачки.
За подготовката на зърната може да помогне и партньорът, като при ласките нежно засмуква зърната, без да се увлича и да прекалява, особено ако тази манипулация е неприятна за жената.
Много важно условие за старта и безпроблемното кърмене е майката най-рационално да използва престоя си в родилния дом. Там тя може да усвои всички правила, свързани с това умение, и да спазва най-здравословния за бебето и за себе си хранителен режим. Използвайте всички възможности, за да научавате полезни съвети, събирайте впечатления, трупайте умения и знания въпреки краткия престой в родилната клиника. По този начин възможните усложнения във връзка с кърменето ще са редки и бързо отстраними за ваша радост и удоволствие за бебето. На добър час!

Проф. Борислав Стамболов, д.м.н.
завеждащ Клиника
по акушерство и гинекология
ІІ МБАЛ АД – София