Бебето се повива около четири до пет хиляди пъти. Това е достатъчно основание да се разгледат по-подробно процесите около масичката за повиване.


Най-голям куп пелени „произвеждат” най-малките. Това зависи донякъде от поведението на родителите при повиването. Те предпочитат по-често от необходимото да сменят пелените, за да предпазят детето от възпаления в чувствителната област. Това е правилно. Главната причина обаче е, че най-малките пълнят пелените при всяко хранене. През този период седем-осем пелени на ден не са изключение. Въпреки че това звучи не особено приятно, смяната на пелените има своите добри страни. Това е най-подходящото време родителите да опознаят бебето си до най-малките му кожни гънки. И тъй като уединението с малкото заедно с телесния контакт стимулират любовта, родителите би трябвало да се наслаждават на тези минути.

Бебетата обичат да ритат голички, изпадат във възторг от допира на мамините пръсти и от гъделичкането на татковата брада. Повиването е много повече от почистването на деликатната област на тялото. На масичката за повиване може да се играе, да се прави гимнастика, да се пее, да звучи смях. Затова едно повиване може да трае от две до двайсет минути, може да е пропито с обич и отпускане, но може и да е борба с упорито малко чудовище. Никъде другаде не може да се наблюдава как малкото човече се превръща в пораснало дете. Как малкото дупе расте, как образува мазнинки и трапчинки, как новороденото пораства за седмици, месеци и години и се разполага в големите пелени за 25-килограмово дете.
По принцип родителите не могат да допуснат особени грешки при повиването. Макар да изглеждат крехки, новородените не са такива. Те спокойно могат да се хващат, но по-добре за бедрата и дупето, отколкото за крачетата. Обратната връзка работи веднага – ако пелената не е по мярка, съдържанието й изтича навън. Тук помага само принципът „проба – грешка”. Може да се наложи да се изпробват различни видове пелени и различни производители. Коя е най-добрата пелена, не може да се каже веднага. Тя трябва да е подходяща за фигурата на детето – слабичките имат различни потребности от пухкавите бебета. Освен това малките, които се хранят по-обилно, имат нужда от повече място в пелената. Изискванията към пелените се променят в процеса на повиване. Пелените за новородени трябва преди всичко да са еластични, тъй като обиколката на корема може да се променя през деня до десет сантиметра в зависимост от напълването му и от процеса на храносмилане. По-слабичките бебета се чувстват по-добре в тънки пелени, които им осигуряват по-голяма възможност за движения.

Любопитни факти
- Четиринайсет дена от живота си децата биха прекарвали в непрекъснато повиване до изчистването им, ако за това се използват до 4000 пелени и петминутно повиване.
- Бащата на пелените за еднократна употреба е бил дядо, който се е грижел за бебе и е бил ужасен от ангажираността на майките със смяната на пелените. Виктор Милс е бил химик, който експериментирал с лигнин и пластмасово фолио. Така първият памперс се е появил през 1961 г. на американския и през 1973 г. на немския пазар.
- Основно решение на родителите е дали искат да повиват детето си с пелени от платно, или с пелени за еднократна употреба. В Германия 95% от родителите използват пелени за еднократна употреба. В днешно време платнените пелени са почти толкова практични, колкото пелените за еднократна употреба, тъй като се изготвят като специални гащички. Децата, които използват платнени пелени, по принцип преминават малко по-рано към гърне, може би защото не се чувстват добре в мокрите пелени.
- Трябва ли да се инвестира в масичка за повиване? Гърбът ви ще е благодарен, но бебето може да се повива и на леглото, на пода и на пейката в парка. Практично е всички необходими принадлежности да са под ръка: мокри и сухи кърпички, вода, кърпа за избърсване и дрешки за преобличане. За самия процес е важно да има чиста вода, достатъчно чист въздух, въпреки че само това не може да предотврати зачервяването и подсичането на дупето. За предпазването помага специален крем срещу възпаления. Но трябва да се внимава той да се нанася на тънък слой, за да не пречи на достъпа на въздуха. При пътуване и разходки навън е добре да се използват кърпички за чувствителна кожа.