Датски учени от Университета в Копенхаген изследват как различните храни се отразяват върху вкуса на майчината кърма. Те са убедени, че дневното меню на майката променя вкуса на кърмата, която поема бебето.


В експеримента се включват кърмачки, които вземат капсули, съдържащи ароматни храни на прах и подправки като банан, ким и ментол. На всеки 1, 2, 4, 6 и 8 часа жените дават проби от кърмата си за изследване. Резултатите показват, че ароматът на някои храни, например на банана, се „отпечатва” в майчиното мляко за около час след приема му. Други храни пък оставят следа по-дълго. Кимът например се усеща след повече от два часа. Един от най-устойчивите е ментовият аромат, който се усеща във вкуса на майчиното мляко повече от 6 часа след приема.

Учените не пропускат да подчертаят и индивидуалния фактор. След еднакъв интервал от време конкретният вкус и аромат не се усещат с еднаква сила в млечните проби на две различни жени.
Нужни са обаче най-много 8 часа, за да премине изцяло влиянието на конкретна храна върху вкуса на майчиното мляко.