Кърмя дъщеря си и досега нямах никакви проблеми, но от няколко седмици започнаха да й никнат зъбки. Постоянно ме хапе. Какво да правя? Нина Петрова, Бургас:


Много майки преминават през този период – докато кърми мъничето, то се превръща в истински звяр и започва да я хапе. Това обикновено се случва при появата на първите зъбчета на бебето. То изпитва болка или непреодолим сърбеж и има нужда непрекъснато да дъвче нещо, за да облекчи неприятното усещане в устата си. Когато почувствате, че малкото човече започва да ви хапе, не го дърпайте рязко от гърдата си – така може да разраните зърното.

Най-добре преди кърменето дайте на бебето да потърка венците си с леденостудена залъгалка. Може да използвате и пръста си, за да облекчите дразненето на детето. Не забравяйте преди това старателно да измиете ръцете си.
По време на кърменето притеглете телцето на мъничето възможно най-близо до себе си. Така носът му ще е притиснат и то от време на време ще трябва да отваря уста, за да диша.

Дръжте показалеца си в ъгълчето на устата на бебето. Когато усетите, че то започва да хапе, проврете пръста си между зъбите му и зърното. Това ще го накара да отпусне опасната си хватка. Може да поставите и пръста си на брадичката на малкото човече и когато зъбките му направят опит да захапят, просто натиснете челюстта надолу, като, разбира се, внимавате да не го нараните.
Дори и да не сте приключили с дневната дажба, прекратете кърменето, ако детето ви ухапе. Така то ще направи връзка между лошото си поведение и храненето. Продължете с кърменето поне половин час по-късно и повторете урока, ако се наложи. Запомнете, че бебето не осъзнава колко много ви боли. То просто има нужда да почеше венците и да използва зъбките си. След като веднъж се научи да не хапе, кърменето отново ще се превърне в удоволствие и за двама ви.