97% от жените са способни да кърмят бебетата си и само при 3% съществува здравен проблем, възпрепятстващ кърменето. Въпреки това още в родилния дом много млади майки разбират, че не могат да се справят сами. Сред най-честите грешки в началото е неудобната поза за кърмене не само за родилката, но и за бебето. Резултатът е лошо засукване, при което бебето не се храни ефективно и не се засища. Това води до недобра лактация.

За някои родилки кърменето се превръща в истинско мъчение и те бързо прибягват към хранене със заместител на кърмата...Нужна ли е предварителна подготовка?
„Кърменето е естествен процес, който няма нужда от стимулиране преди раждането, но подготовката на гърдите може да спести много неприятности, особено за жените, които кърмят за първи път“, твърди Петя Кулева, акушерка и специалист по кърмене в СБАЛАГ “Майчин дом”, София.

През първите дни след раждането гръдните зърна са изключително чувствителни. За да избегнете неприятните усещания, още в края на 9-те месеца можете да положите усилия прекалената им чувствителност да намалее.


Щадящи методи за подготовка на зърната са въздушните бани с умерено излагане на слънце и контрастните душове с редуване на топла и хладка вода.

След раждането стриктната хигиена е особено важна за предотвратяването на болезнените рагади. „Не е нужно гърдите да се измиват преди всяко кърмене. Достатъчно е да се почистват два пъти дневно с вода и сапун. Не използвайте силно ароматизирани сапуни, защото те могат да са неприятни за бебето“, съветва Петя Кулева.

За да не се травмират зърната и за да се избегнат възпаления и рагадите, бебето трябва да се кърми само по няколко минути от едната и от другата гърда. Времето за кърмене се увеличава постепенно, докато се стигне до десетина минути.

Коя е най-удобната поза?
Позата за кърмене зависи от анатомичните особености на гърдите. „Ако гърдите са по-малки, препоръчителна е класическата поза, при която гръбчето на бебето е изправено, главичката е в сгъвката на ръката на майката и е леко издадена назад“, обяснява акушерката. При тази позиция на главата устата е на нивото на зърното, така че може да захване зърното и част от ареолата. Когато гърдите са големи, а зърната са разположени в ниската част, тази поза не е подходяща, тъй като главичката на бебето се притиска, нослето му се запушва и то отказва да суче. В този случай е възможно да се постави възглавница върху краката на майката, а главичката на бебето леко да се повдигне с ръка.

Мляко от шише?
Ако новороденото се храни повече от 2–3 дни от шише със заместител на кърмата, то свиква с този начин, защото се изискват по-малко усилия.

Някои майки се тревожат, че коластрата не е достатъчно хранителна и дохранват новороденото със заместител на кърмата. Бебето се засища, спи по-дълго и често пропуска храненето. Големите паузи (повече от 3–4 часа) водят до порочен кръг, в който резултатът е гладно бебе, препълнени твърди гърди и намаляващо общо количество мляко. В този случай се задейства хормон, който забавя темпото на образуване на млякото и започва да се продуцира все по-малко кърма.

Даниела ДобреваПри преждевременно раждане...
То е изпитание и за кърменето. Тъй като бебето често остава в  клиниката под интензивни грижи, не може да се разчита на сукателния му рефлекс, който задейства и поддържа образуването на кърма.

На всеки три часа майката трябва да изцежда гърдите си с помпа или на ръка. По този начин лактацията няма да се забави и когато бебето се прибере вкъщи, тя без проблем ще може да го кърми.Какво ви затрудни при старта на кърменето?


Сия Канзова, 33 год., банков служител
Кърмих и двете си деца, защото знам, че майчиното мляко е незаменимо за бебето. Притеснявах се дали кърмата ми е  достатъчна. Това е и причината да кърмя само 4 месеца. Като много майки, започнах първо да дохранвам със заместител на кърма, а после преминах изцяло към него.

Станислава Тодорова, 33 год., експерт обучения и квалификации
Бях твърдо решила да кърмя, защото знам колко важно е майчиното мляко за имунната система на детето. За съжаление успях да кърмя сина си едва 3 месеца. Бебето сучеше само няколко минути, оставаше гладно и непрекъснато плачеше. Започнах да изцеждам кърма и да му я давам с шише. Млякото ми постепенно намаля и се принудих да премина към смесено хранене, а след това изцяло на мляко за кърмачета.

Христина Димитрова, 30 год., бизнес координатор
Кърмих сина си 9 месеца и изобщо не съм си помисляла да му давам заместител на кърма. Днес той е на 2 годинки и до момента не се е разболявал сериозно. Убедена съм, че това се дължи на дългото кърмене.