Позата по време на кърмене
На първо време ще ви е най-удобно да кърмите бебето си легнала настрани. По-късно можете да промените позата и да кърмите седнала. Когато сте в тази поза, не се накланяйте напред, за да пъхнете зърното на гърдата си в устата на бебето. За да ви е по-удобно, слагайте върху коленете си възглавница и опирайте на нея ръката, с която държите бебето, а лицето му поднесете към гърдата си. След време сама ще откриете най-удобната за вас поза за кърмене, при която няма да чувствате напрежение и умора през времето, което е нужно на бебето, за да се насити.Гърдата по време на кърмене

По време на кърменето трябва правилно да придържате гърдата си. Хванете я със средния пръст и показалеца на свободната си ръка около ареолата. Като я държите по този начин, приближете зърното към устните на бебето и леко го размърдайте надолу-нагоре. Това движение ще го накара да си отвори устата. Внимателно сложете зърното в центъра на устата му, за да може бебето да го поеме. Ако е необходимо, повтаряйте описаното движение, докато то добре засмуче зърното. Не го карайте да бърза, рано или късно то ще разбере какво трябва да направи. Преди кърмене можете да изцедите няколко капки мляко, тогава то по-лесно ще засмуче гърдата ви.


Техника на кърменето

Убедете се, че бебето е обхванало с устни не само зърното, но и по-голямата част от ареолата (там се намират млечните синуси). В противен случай млечната жлеза няма да се свива. Обърнете внимание бебето да не е захапало друга част от гърдата или собствения си език или устни. Направете го, като по време на кърменето лекичко обърнете долната му устна.
Знак, че всичко е както трябва, са силните и ритмични движения на бузките на бебето. По-късно, когато количеството на млякото се увеличи, вие ще чувате и гълтателните звуци. Ако бебето правилно е засмукало зърното ви, долната му устна ще е извита навън, бузките ще се закръглят, брадичката ще е притисната към гърдата ви, която също силно ще се закръгли.


Веднага щом бебето засмуче зърното, обърнете внимание на нослето му – то трябва да е свободно (да не опира до гърдата), за да може да диша спокойно.

Ако млякото постъпва твърде бързо и препълва устата на детето, дори предизвиква кашлица, прекъснете за малко и отцедете малко мляко от гърдата си, за да намалее притокът.
През първия ден хранете бебето по 5 минути от всяка гърда, през втория – по 10, през третия – по 15 и повече минути. След като млякото окончателно дойде, кърмете бебето по 10 минути от първата гърда, а след това, докато се насити – от втората, но без да го прекъсвате. Оставете го само да пусне гърдата и тогава му предложете втората, ако не се е нахранило, то ще засуче веднага. Ако продължава да проявява признаци на глад, отново му дайте първата гърда. Ако заспи, преди да сте успели да смените гърдата, след като се оригне, може би ще се събуди и ще продължи да се храни.
Грижете се правилно за гърдите си. Преди и след кърмене внимателно ги почиствайте – първо с влажна чиста кърпа или с тампон, напоен в преварена вода. Подсушавайте ги с чиста кърпа, определена специално за тази цел. Не употребявайте ароматизирани сапуни и гелове за душ – тези средства „плашат“ бебето, защото „маскират“ миризмата на маминото тяло, която му помага да намери зърното. Използвайте деликатни и овлажняващи измиващи средства, защото силните сапуни могат да изсушат кожата на зърната и да се улесни разраняването им.
Не пропускайте редовно да отцеждате останалото мляко. Ако не го правите, можете да предизвикате лактостаза – застой на млякото, и организмът ви ще реагира с повишена температура и болки в гърдите. А това ще откаже детето от гърдите ви.
Изцеждайки гърдите си след всяко кърмене, ще помогнете и на бебето, чиито нужди от мляко всеки ден се увеличават с много бързо темпо. В началото стомахът на бебето е с размер на лешник, след една седмица се увеличава до размера на орех... За да избегнете т.нар. кризи на растежа, изцеждайте млякото след всяко хранене, така ще стимулирате произвеждането на повече кърма и ще сте спокойна, че бебето ви няма да гладува. Кризите на растежа се обуславят от моментите на бърз растеж, които преживява бебето през първите няколко седмици от живота си. По време на такъв скок в растежа нуждата от мляко се увеличава драстично и бебето внезапно иска по-често и/или по-продължително да суче. Това обикновено трае няколко дни до седмица и помага за увеличаването на произвежданото мляко.
Помнете, че кърмата не може да бъде заменена с каквато и да е адаптирана храна. Вслушвайте се в бебето си. То много ясно ви показва кога е гладно.

Из "Хранене на бебета и малки деца"
Издателска къща "Колхида"