Още през 9-те месеца бъдещите майки започват да се информират и да се подготвят за предстоящото кърмене. Списание „9 месеца” направи проучване сред 200 бременни от София и Варна, които посещават лекциите на С „9 месеца“ на училище…

100% от бременните имат желание да кърмят бебето си, тъй като са уверени, че кърмата е най-добрата храна за него. Сред мотивите си „за” кърменето на първо място те посочват наличието на безценни антитела, изграждащи имунитета, които единствено майчиното мляко може да осигури на бебето. На второ място са здравословните ползи и за майката, както и удобството и икономическият ефект – кърмата е не само най-полезната, но и най-евтината храна. Някои не пропускат да определят кърменето и като неповторимо емоционално преживяване, което укрепва връзката между майката и бебето.     51.5% от бъдещите майки имат притеснения за старта на кърменето. Особен повод за тревога буди въпросът, дали родилката ще има количеството мляко, достатъчно да задоволи нуждите на кърмачето. 11.4% се притесняват най-вече от рагади, запушване на млечните канали и мастит. Има и бъдещи майки (6.4%), които се тревожат от по-специфични въпроси: дали ще успяват да се хранят правилно по време на кърмаческия период, как ще се справят, когато дойде време за отбиване на бебето, дали гърдите им няма да увиснат и др. За 30.7% от бременните обаче предстоящото кърмене не е повод за тревога. Част от тях обясняват спокойствието си с вече натрупания кърмачески опит с първото си дете, други пък твърдят, че не се притесняват, тъй като кърменето е естествен физиологичен процес.

48%
от бъдещите майки са решили да кърмят в продължение на 1 година след раждането, а 28.7% – до 6-ия месец на бебето. Около 15% имат желание да кърмят детето си повече от 1 година. Само 1% от бъдещите майки планират да кърмят до 2–3 месеца след раждането, а 7.3% признават, че не правят планове за кърменето.


18% от бъдещите майки на първо място ще потърсят лекар за съвет при трудности с кърменето. 15% са убедени, че по-ефективният избор в случая е сертифицираният консултант по кърмене, който може да сподели опита си и да окаже практическа помощ. Първо към опитна приятелка пък биха се обърнали 8% от бъдещите майки, а едва 4.6% биха потърсили акушерка. За 3.4% основен извор на отговори, свързани с кърменето, са книгите, списанията и интернет форумите. По-голямата част от бременните обаче (51%) биха потърсили помощ не само от един източник.