Преди да направите поръчката за бебе, най-вероятно сте имали само притеснение дали бюстът ви е сексапилен и привлича ли мъжките погледи. Сега, когато очаквате бебе, гледате на него от друг ъгъл. Всъщност гърдите ви са се подготвяли за този момент отдавна.

“Дисекция”
Структурата на гърдите е по-сложна, отколкото може би си представяте. Частите, които произвеждат мляко, са съставени от жлезиста тъкан, образуваща до девет дяла (лоба), всеки от които съдържа 15–25 млечни канала.


Гърдите се поддържат от съединителна тъкан и са богато снабдени с кръвоносни съдове и нерви.
Останалата част – около една трета – се състои от мастна тъкан, която придава на гърдите гладка, заоблена форма.

Nota bene!
По-големите гърди не произвеждат повече мляко. В млечните жлези на всяка жена е заложен основният механизъм за производството на мляко. По-едрият бюст просто съдържа повече мастна тъкан.

Имат ли роля зърната?
Те съдържат сложна мрежа от мускулни влакна, които се разпростират в ареолата (тъмнооцветената кожа около гръдното зърно). На тези влакна се дължи способността на зърното да се втвърдява и на ареолата да настръхва по време на сексуална възбуда, при кърмене и при студ.
Малките издатини по повърхността на ареолата, наречени Монтгомерови жлези (на името на хирурга, който пръв ги е описал), са потни и мастни жлези. През бременността те се уголемяват, като се подготвят за ролята си да "смазват" зърното.
Не се притеснявайте, ако около зърното имате окосмяване. То дори може да се увеличи през 9-те месеца заедно с окосмяването по останалите части на тялото ви.

Nota bene!
Гръдните зърна са насочени леко в посока към подмишниците. Тази позиция е подарена на прапра... майката Ева от природата, за да улеснява кърменето на бебето, когато главата му е положена върху сгънатата в лакътя ръка на кърмачката.

Как се подготвят
Промените в гърдите настъпват много скоро след забременяването и се изразяват в увеличаване на обема им и в засилване на тяхната чувствителност.
Зърната се уголемяват, потъмняват, втвърдяват се,  кръвоснабдяването на гърдите се увеличава. Под кожата прозират синкави венозни съдове.
Във вътрешността на млечните жлези се разрастват малки алвеоли, които се подготвят за производството на мляко – това води до увеличаване на размерана бюста.
Около шестия месец млечните жлези са готови да произвеждат мляко.

Nota bene!
През третото тримесечие гърдите ви вероятно ще увеличат размера си с една трета.

Що е лактация?
През първите три дни след раждането (понякога още преди това) млечните жлези секретират коластра – предкърма, жълтеникава течност, лесносмилаема за бебето, богата на антитела, които предпазват от инфекции.
На третия ден започва производството на "истинското" мляко – някоя сутрин може да се събудите с усещането, че гърдите ви са се превърнали в малки дини.
Когато бебето плаче, вероятно ще усещате потрепване в гърдите при придвижването на млякото от жлезите към гръдните зърна. Ако този ви рефлекс е силно изразен, млякото може да се “изстреля" от зърната на известно разстояние!
Кърмата не тече само от един отвор в зърното – всяко млечно каналче има отделен малък изход.
Колкото повече кърма поглъща бебето, толкова повече мляко произвеждат гърдите ви. Когато процесът се разгърне напълно, вероятно ще отделяте около 850 мл мляко на ден.

Nota bene!
Кърмата не е бяла и с каймак като кравето мляко, тя е по-водниста и синкава.

Д-р Яна Стоева
акушер-гинеколог