Имате много сериозно основание да промените стила си на живот. През 9-те месеца можете повече да се излежавате на дивана, да похапвате без угризения сладки изкушения... В този период обаче има опасност да станете жертва на различни страхове – това, което ям, дали не е вредно, всичко наред ли е с бебето в корема, какви родители ще сме и пр. Тестът, който ви предлагаме, може да ви ориентира какъв тип бременна сте.

Променихте ли менюто си, след като забременяхте?
А. Да, много! Започнах да ям с особено настървение. Използвам състоянието си като извинение, че удвоявам порциите си, че често изпращам бъдещия татко да ми купува сладолед и, разбира се, всяка събота вечер да опустошавам голяма порция лазаня в любимия ми ресторант.


Б. Изключих от менюто си всичко, което знам, че е опасно за бременната – синьо сирене и меки сирена, консервирана риба и др. Старая се да ям повече плодове и зеленчуци. Макар и рядко, хапвам пържени картофи и хрупкави пикантни филенца. Знам, че те не са разрешени за бъдещите майки...
В. Ох, храната е големият ми проблем. След като прочетох много за опасностите, които ме дебнат от чинията, за нитратите и диоксините... подлагам на „рентгенов“ контрол всичко, което хапвам.


Сутрин ви се гади и повръщате. Какво правите, за да се справите с това състояние?

А. Оставам в кревата до обяд с надеждата, че неразположението ми ще премине. Постоянно се обаждам на любимия в офиса му да го уведомя, че ми е зле и очаквам да се прибере по-рано, за да е до мен...
Б. Имам под ръка солени бисквити, вода и мокри кърпички и без да се оплаквам на колегите си, се опитвам да се справям със ситуацията. Добре знам, че сутрешното гадене е чест спътник на бременността.
В. Пак това гадене! Ох, ще звъня на моя лекар да му се оплача. Знам какво ще ми каже – същото като вчера, ама не мога да търпя това състояние...
 
Не можете да закопчеете джинсите си. В паника ли сте?
А. Поемам дълбоко въздух и се усмихвам – значи бебето расте. Ще облека едни стари джинси, които винаги са ми били широки, и отгоре тишърта на половинката. Това ще е комбинацията през следващите 3 месеца.
Б. Това е идеален повод да си купя туника и панталон за бременни, но първо – подходящ сутиен.
В. Отдавам се на бесен шопинг тур. Сега е време без свян да изпразня портфейла на бъдещия татко и да обновя гардероба си.

Повече А
Вие сте бременна, а не болна! Прекаленото мързелуване не е полезно нито за вас, нито за бебето. Опитайте се да живеете по-здравословно, хранете се по-пълноценно, разхождайте се повече или плувайте.

Повече Б

Браво! Вашият стил на живот отговаря на всички съвременни правила за бъдещите майки. Имайте едно наум обаче, че ако се стараете да сте перфектна във всичко, може да се подложите на голям стрес. Мислете все така позитивно, но и повече почивайте.

Повече В

Попаднали сте в капана на стреса. Естествено е в този период да сте по-чувствителна, но ако измерите нивото си на стрес, сигурно ще се уплашите. Четете и се информирайте за бременността и раждането, но гонете хипохондрията. Отървете се от мисълта, че във всеки миг ви дебне някакъв риск – вас и бебето. Успокойте се! Със сигурност повечето храни в менюто ви са здравословни...

„9 месеца“