Мечтаете ли да пътешествате? Да видите Великата китайска стена, наклонената кула в Пиза или да поиграете с пингвините пред някое иглу?! Да? Сигурно често сте се заглеждали по различни примамливи предложения на туристическите фирми.


Е, няма нужда от тях. Списание “9 месеца” направи бърза обиколка около света, за да ви разкаже какви са традициите, свързани с бременността и с раждането. Може удобно да се отпуснете в креслото и да се наслаждавате на това… малко странно бременно пътешествие.

Гватемала
Старите баби в Гватемала вярват, че ако бебето закъснява и не иска да излезе, има само едно решение – бъдещата майка трябва да изпие специална отвара от чесън и бира. Рецептата се пази ревниво и я знаят само акушерките с дългогодишен стаж. Добрата новина е, че странното питие може да се замени с чай от листа от малини.
След като роди, жената остава на легло най-малко 24 часа. Тя пие само горещ шоколад, гореща вода или чай от лайка, за да се възстанови бързо.

Мексико
Плажове, текила и… странни обичаи. Както и в България, бременните мексиканки не бива да ходят на погребение или да виждат мъртви. Смята се, че това е много лоша поличба.
Акушерките съветват бъдещата майка да избягва много гореща или много студена вана, а да се къпе само с хладка вода. Вярва се, че студената вода може да засегне костите и ставите (най-вече таза) и това да направи раждането много трудно. Горещата вода пък води до разширяване на кръвоносните съдове.
Традицията повелява акушерката да седи много близо до краката на раждащата – така се запазва доброто, а се прогонва злото.

Перу
Отново в Латинска Америка. Тук, ако жената преноси, акушерката й слага сол на езика. Вярва се, че това ще подскаже на бебето, че е време да излезе. Понякога тази процедура се повтаря и по време на самото раждане. Солта се използва като упойка, т.е. неприятното усещане отвлича раждащата от болките.

Малайзия и Индонезия
Затворете очи и за миг се пренесете на другия край на земята. В Малайзия и в Индонезия вярват, че бременната трябва да е добра и милостива към всички живи твари. Смята се, че ако е груба или удари животно, детето й ще се роди увредено.
До 7-ия месец на бременността тя присъства на специална церемония за прогонване на злите сили. По време на обреда акушерката навива кафяви кокосови листа около корема на бъдещата майка, докосва главата й с яйце, което след това изхвърля.
Раждането се приема като истинско светско събитие. Много жени се стичат, за да видят как бебето идва на бял свят.

Ескимосите
От топлите острови се пренесете при вечната зима. Ескимосите вярват, че ако през 9-те месеца бременната се захване с нещо (да шие, плете или декорира), задължително трябва да го завърши преди раждането. В противен случай бебето ще се появи след дълги часове на болка и страдание.
Старите хора смятат, че ако бъдещата майка пука балончета от дъвка или балони, раждането няма да започне спонтанно, а ще се предизвика. След като бебето се роди, всички присъстващи идват да поздравят малкото човече с делово ръкостискане с него.

Боливия
Няма да видите нито една бременна боливийка да плете. Защо ли?! Обяснението е просто – в тази държава се вярва, че ако бъдещата майка се занимава с ръкоделие, пъпната връв може да се увие около врата на бебето.

Индия
Екзотиката няма граници. В някои райони на Индия се вярва, че ако раждането се бави, бъдещата майка трябва да изпие чаша вода, в която е бил потопен… големият пръст на крака на свекърва й. В случай че и това не помогне, процедурата се повтаря, но този път свекървата потапя целия си крак във водата. Е, някои жени имат този късмет…

Заир
Искате ли съпругът ви да присъства на раждането? Ако сте в Заир, това не може да се случи. В тази държава се вярва, че през първите 3 дни след раждането родилката и новороденото трябва да останат сами, обградени само от непознати хора. Всички – съпруг, родители и приятели, се гонят надалеч. Смята се, че по този начин майката и детето ще изградят по-силна връзка.

Китай
Сигурно китайките не са най-щастливите бременни в света, защото през 9-те месеца се лишават от едни от най-големите удоволствия за жената – секс, клюкарстване, гръмогласен смях... Позволено е само да четат поезия, романтични разкази и да се любуват на луната… Скучно, а?!

Ангола
Последната спирка е Ангола. Там вярват, че новороденото е много слабо и лесно привлича лошото. Ето защо през първите седем дни е забранено бебето да се извежда навън.