Още от първите месеци на бременността като че ли ви връхлита някакво цунами. Реакциите ви стават доста странни.

Аз ли съм тази грубиянка? Откакто сте с корем, често се случва да избухвате за дреболии – на касата в супермаркета мъжът зад вас ви подканя по-бързо да извадите парите си, за да платите, а вие без капка притеснение грубо го наругавате. В автобуса някой, без да иска се докосва до корема ви, вие пак го засипвате с обидни думи и тъй като никой около вас не ви защитава, слизате на следващата спирка. Вечер вкъщи анализирате постъпките си през деня и сама се учудвате на промяната, която е настъпила в характера ви. Дали до края на 9-те месеца поведението ви по нищо няма да напомня на толерантното и възпитано, плахо момиче, което бяхте преди двете чертички на теста за бременност?!

Случаите, когато реагирате заядливо и дори грубо към околните, наистина ви плашат. Дали мозъкът ви не се е увредил? Защо така изтрещявате? Успокойте се! Отговорът на тези въпроси е ясен: вие сте бременна!

Природата е предвидила всеки женски организъм през 9-те месеца на очакването на бебе да се подготвя. Това означава, че предстоят не само физически, но и психични промени. Сигурно приемате, че гърдите ви ще наедряват и ще ви създават известен дискомфорт. Приемате и, че коремът ви все повече ще расте, кожата му ще се опъва, ще ви сърби... Всички промени на тялото ви имат за цел да осигурят най-добрия и безопасен дом на вашето бебе през бременността. Толкова за физиката. Колкото до психиката, едва ли сте подготвена, че и тя ще ви поднася големи изненади. Ще ви предупредим, че вашият мозък като че ли си е взел 9-месечен отпуск. Учени твърдят, че през този период той намалява обема си с 4%. Успокояващо е, че половин година след раждането мозъкът възвръща предишния си размер, според съобщение в American Journal of Neuroradiology, т.е. изчезналото се възстановява. И все пак дали тази промяна означава, че през бременността паметта ви ще отлитне или че е естествено да започнете да се държите странно, невъздържано, гневно...?

Мамнезия – що е то?

Не се учудвайте, че през 9-те месеца мислите ви ще имат преди всичко един-единствен фокус – развиващото се в корема ви бебе. Животът ви изцяло ще е подчинен на него. Вие ще се стремите да му осигурявате безопасна среда. Това означава, че най-вероятно ще пренаредите приоритетите си. Важно ще е да живеете без стрес, да се храните здравословно, да избягвате различни вредности в бита и пр. Науката е дала много точно наименование на процеса, който се извършва в психиката на бъдещата майка – мамнезия. Думата произлиза от майка и амнезия. Става дума за появил се майчин инстинкт, който автоматично се задейства след зачеването. Заради него много от досегашните ви приоритети – професия, приятелства, социални дейности..., минават на заден план.

Всъщност мамнезията „се захранва“ и от бурните хормонални промени, от нарушения сън, от стреса. Учените твърдят, че в мозъка на бъдещите майки се появява т.нар. „доминанта на бременността”. Тя прекроява висшата нервна система. С нея могат да се обяснят и странните хранителни желания, засилената ранимост и обидчивост, появата на страхове от различно естество, но най-вече свързани със здравето – на бременната и на бъдещото й дете.
Естествено е през 9-те месеца често да се реете в мечти за нероденото. Да си представяте как ще изглежда то, да кроите планове как ще го възпитавате... Успоредно обаче с положителните мисли, в душата ви положително ще се настаняват и доста страхове. Понякога ще се въртите в омагьосан кръг – искате да осигурите безопаснен живот на бебето в утробата, а всъщност се оказва, че трудно можете да осъществите това желание, защото около вас има безброй заплахи за него. А от тях и вашият живот е поставен на изпитания. Страхувате се от раждането, безпокоите се дали отново ще можете да сте пълноценна работеща жена, любимият ще ви харесва ли с натрупалите се тлъстинки, ще се справите ли като майка...

Мечти за сладки сънища

Днес обикновено бременните работят почти почти до края на 9-те месеца. Това не означава, че продължават да са работохолички. Напротив. Най-често бъдещата майка, застанала зад компютъра на бюрото, мечтае да полегне и да се унесе в сладки сънища. И тялото, и мозъкът й постоянно изпращат сигнали, че тя има нужда да се усамоти, да се отпусне и, несмущавана от никого и нищо, да се отдаде на мисли за бебето. С други думи – мамнезията си върши работата...

Грижа за ендорфините

Безспорно добрата новина е, че през бременността и нивото на ендорфините – хормоните на щастието, се повишава. Не се заблуждавайте обаче, че поради това ще сте все весела. Природата се е погрижила да има някакъв баланс и най-вероятно хормоналната буря ще ви люшка между радостта и безпричинната скръб или тревога. Заслужава си да се грижите за ендорфините. А това означава преди всичко да снабдявате организма си с храни, които осигуряват добро ниво на кръвната захар. Така ще противодействате и на гаденето, главоболието, умората.

Споделено

Предлагаме ви спомени за психичните промени, които са преживявали няколко вече бивши бременни, посещавали С „9 месеца“ на училище.

Мария Колева, майка на 9-месечната Виктория:

Нямам особено хубави спомени от 9-те месеца. Още от началото като че ли станах доста разсеяна, забравях, трудно се концентрирах в служебните ми задачи. Колегите често ми се подиграваха, че съм станала отнесена и „деля ума си с бебето“.
Влизах например в някой магазин, но забравях какво искам да купя. Пишех списъци, ама все пропусках нещо важно – често у дома нямаше хляб...

Катерина Денчева, майка на 4-месечната Деяна:

Когато бях бременна, психиката ми много се промени. Често ме връхлитаха мрачни мисли и ме обземаше паника. Най-вече се плашех от раждането. Толкова страшни истории бях чувала... Често обвинявах съпруга ми, че не ми съчувства и когато ми се гади, не е по-мил с мен. Станах и страшно капризна. Случваше се нощем да събуждам любимия си и да го моля да ми донесе нещо за ядене. Той, разбира се, се дразнеше от това... Сега, когато вече съм майка, му благодаря, че ме изтърпя през 9-те месеца.

Десислава Йонкова, майка на 5-месечния Теодор:

В 8-ия месец отивах на преглед при моя лекар и изведнъж като че ли някой изтри от ума ми неговия адрес. Оказа се, че не мога да си спомня името на улицата, на която беше кабинетът му. Бях с колата си и се наложи да спра, за да си спомня къде трябва да отида. Това не беше единственият случай, в който моята памет ми изневеряваше. А преди да забременея, се гордеех колко помнех.

Не бъдете досадна!

Не се учудвайте, ако след като съобщите на колегите си, че сте бременна, тяхното отношение към вас не стане по-мило и нежно. В този период вие ще сте специална за вашия любим, за майка ви, за близките ви..., но за тези, с които работите, едва ли...

Много важно е в офиса да се стараете да прикривате емоционалната си лабилност.

- Когато имате записан час при лекаря, няколко дни предварително съобщете за това на шефа и на колегите си. Така ще избегнете подозренията, че се възползвате от състоянието си, за да кръшкате.

- Колкото и да сте обсебена от бъдещото бебе, не досаждайте на колегите си с плановете си за него – какво ще му купите, на кого ще го кръстите, как ще обзаведете стаята му... Най-вероятно споделяното от вас няма да им е интересно.

- Бременността не е най-подходящият период, за да изявявате вашия висок професионализъм. Вършете съвестно рутинните си ангажименти, но не се натоварвайте с нови, само и само да доказвате, че коремът не пречи на ума ви. Не забравяйте, че големият стрес е опасен за вас и за бебето.

- Ако наедрялата ви фигура стане обект на подмятания, не издавайте, че това ви обижда. Използвайте чувството си за хумор и отвръщайте шеговито на репликите, без нотки на яд.