“Исках, но нямаше кой да ме чуе”, така отговаря Евелина Павлова на първия ми въпрос – дали е мечтаела да има брат. “Този плюс съм си го навила на пръста още от малка – едно дете+още едно, една котка+още една...” – а впоследствие плюсът се превръща в нейна “гласова” емблема: Радио “ФМ +”, ключов професионален плюс на Евелина в продължение на цели 13 години.


В броя радиогодини няма нито грам “фаталност” но пък изобилстват “песни... танци... игривост...”, както се изразява любимият на водещата герой – магаренцето Йори от “Мечо Пух”. Мама Лилия и татко Павел така и не зарадвали Еви с брат, но в зрели години тя здраво свърза професионалния си живот с Големия (телевизионен) брат в оригинално наименование Big Brother.

Известността от радиото, и то именно на честотата на пионерите частници, й отваря и телевизионните врати. За пръв път ТВ-камерата “се влюбва” в нея благодарение на предаването “Хит минус едно” на БНТ. Трудно е да се каже дали екранът, или микрофонът са по-голямата й страст – винаги ги е комбинирала с широко отворени обятия. Неведнъж е споделяла за личния си “трудов рекорд” – по едно време водела едновременно 4 телевизионни и 5 радиопредавания – при това без ни на йота да увреди душевния си баланс! Красивия планински пейзаж от родния град, спретнатата къща на баба – това вижда около себе си в първите седем години Евелина Павлова. После с родителите си се премества да живее в самостоятелен апартамент. Еви вече имала спечелени детски приятелства и усещала, че на новото място те й липсват. “Докато свикна, предпочитах да оставам вкъщи с нашите, но „депресията” премина бързо... Това сигурно е характерно за зодията ми – Стрелец”, спомня си известната водеща.
Евелина е родена преди 32 години на празника Света Анна – 9 декември. Не е кръстена Ана – така че “Целувката на Ана” не е нейният хит-фаворит. (Години по-късно Евелина кръщава дъщеря си Ана: “Няма как – това име ме преследва от раждането ми.”). Родителите избрали името й по красота и благозвучност. “И все пак имам цели пет букви сходство с баба ми Велика, което не е малко! Затова обикновено казвам, че съм кръстена на нея.” Тази нейна баба, която, когато се наложело да изпрати внучката си на пазар, винаги изпитвала смесени чувства и известен ужас... Защото вместо с хляб от бакалията Еви редовно се връщала с... котка, куче или пък с друго, по-чудновато животно, прибрано от улицата. “Сърцето не ми даваше да ги оставям самички и несретни. Носех ги вкъщи и все вярвах, че проблем с нашите няма да има. Възрастните питаха връстниците ми – ти какво хоби имаш? И те отговаряха, че събират марки или монети, или... нещо друго. А моят отговор на този въпрос винаги беше: аз пък събирам животни!”

Семейството на бъдещата журналистка винаги било снабдено с домашен любимец... пардон – с цяла менажерия. Първата котка във фамилния дом се казвала Муци. Когато Муци и посестримите й се чувствали неразположени, единственият човек, който съумявал да оправи котешкото им настроение, била Еви. Почти като Доктор Настроение.
“Бях болнаво момиченце и си спомням, че хората в бели престилки силно ме респектираха. За мен лекарската професия придобиваше свещени, почти мистични измерения и аз, съвсем естествено, мечтаех, като порасна, да стана лекарка
Признавам за читателите на “9 месеца”, че малко съжалявам, задето не реализирах това свое импулсивно желание, а завърших “Маркетинг” в УНСС. Не само че не станах лекарка, но дори не се омъжих за лекар”, смее се Евелина и допълва, че в рода й няма представители на медицинското съсловие.
Баща й е геолог-химик, а майка й завеждала културния дом в Своге, където е родена Евелина. Не я дали на детска градина от страх да не “лепне” някоя заразна детска болест. Никога не е имала шарка – “...което хем е хубаво, хем не съвсем, понеже понякога неочаквано изниква риск от зараза в късни години. Съветвам младите майчета да не се притесняват толкова много от яслите и от детската градина.”
Сред първите детски спомени на Еви е как паднала от козата във физкултурния салон. Това някак предопределило факта, че не последвала хобито на баща си, който бил запален баскетболист. “Не бях кой знае колко общително дете. Помня, че връстниците ми все се движеха, все караха колело или скачаха на въже, а аз си седях отстрани и ги гледах.”
Порасналата Евелина Павлова обаче с постоянство гради образ на спортна натура – научила се да кара ски (включително водни!) едва преди две години, но вече е овладяла тънкостите на белия спорт до съвършенство. “Да умееш да покажеш изящен слалом, без да паднеш по дупе, е важно умение както на бялата писта, така и в живота”, заключава Евелина Павлова. Запечатва фразата с целувка и я подарява на аудиторията на списание „9 месеца”.

Когато си се раждала...?
“... е валял силен, бял, красив, романтичен, пухкав сняг. Мама казва, че никак не й било лесно. Появила съм се на бял свят трудно, ето защо съм обичано и обгрижвано бебе.”
Евелина днес е брюнетка с права, дълга коса и безупречна фигура. “...а Евелина преди беше с руса къдрава коса, сладко момиченце с много големи бузи. Нашите все повтаряха колко съм злояда. Мисля обаче, че те просто поставяха твърде висока “летва” пред крехкия ми детски апетит... Истината е, че добре съм си хапвала. И как няма, щом мама и баба се надпреварваха да готвят манджи, от които и най-злоядият човек би си облизал пръстите.”
Кое ти беше любимото ядене?
“Всяко. Специалитетът на майка ми беше лучник – това е ястие, типично за Северна България, откъдето тя е родом: месо, увито в тесто. А баба готвеше... бабешки яденета – яхнийки с крехко месце.”
Беше ли отличничка в училище?
“Никога пълна. Винаги печелех сребърния медал по успех. Не завиждах обаче на първенците, грабващи златото, понеже днес това злато го имам мултиплицирано “по сто и едно” (става дума за Радио “Мила Голд”) – не само песните тук са златни. Безценни са и отношенията между колегите. Духът в нашето малко радиосемейство е блестящ – като мъничко, фино, златно бижу.”
Това ли е най-голямата ти скъпоценност?
“Оооо, нееее...! Много по-богата съм! Ето, виж! (Смеейки се показва снимка на красиво момиченце – бел. авт.) Това е най-ценното ми съкровище – дъщеря ми Ана. Вече е на три години и половина. Понеже външно не си приличаме, съм склонна да вярвам на хората около мен, които казват, че сме еднакви по жестовете си.

Евелина Павлова „служебно”:
Ко-водеща на „Биг брадър” заедно с Ники Кънчев;
Водеща на предаването „Тет-а-тет” по радио „ФМ +” всеки ден от 10 до 13 часа;
Програмен мениджър на Радио „Мила Голд”.
“...Ако трябва да обобщя, почасово работя за Биг Брадър, а надомно – за мъжа и детето!”