Изпълнителката на тоталния хит “Каменно сърце” Лияна е фурия, пълна с енергия, за която пребиваването по върховете на славата не е кратък звезден миг, а всекидневие. Песни, концерти, клипове... И внезапна кардинална промяна – в разгара на работата по третия си албум Лияна забременява и решава да се откаже от кариерата заради бебето. Издава само един сингъл от този албум – “Случайно”. Но няма нищо случайно в решението на екзотичната Дева да се посвети на майчинството. Днес дъщеря й (зодия Везни) е почти на три години и Лияна е решена да превзема нови музикални висини.

Кръстила е малката Дениз, което означава “море”.

“Различна е от мен като малка: контактна, артистична, самостоятелна, подредена... Аз бях малко мързелива и все се срамувах, тичах да се скрия зад краката на нашите. Мечтая да се превърне в будна и самостоятелна млада жена, която да се гордее с майка си. Родих я 11 дни преди термина с тегло 3.430 г и ръст 50 см. По време на бременността бях напълняла само с 8 кг. и се притеснявах, че бебето ще е дребно. Лекарят каза, че съм куриозен случай, понеже на жените, родили със секцио, много трудно им се прибира коремът. А аз нямах никакви проблеми с фигурата. Не бяха минали и три месеца, откакто родих, и вече правех кросове из заснежения парк “Заимов”.”

Лияна има две сестри – Зорница, която е с 6 години по-малка от нея, и Богдана – с цели 21. Израснала е със Зорница. Всичките й роднини живеели заедно във фамилна жилищна кооперация. “Чаках това бебе – Зорница, сякаш повече от мама. Изписаха ги от родилния дом, прибраха се и аз три дни не се отлепих от сестричката си. Чак на 11-ия ден я изведохме на разходка – аз бутах количката и бях много горда, едва ли не като втора майка. Гушках я, целувах я, носех я на ръце, даже няколко пъти съм я изпускала... слава Богу, нищо й няма. Имаше пълна хармония до тригодишната възраст на Зорница, след което минахме през неизбежния период на “конкуренцията” за играчки. Сестра ми обожаваше да опропастява куклите ми Барби.”

Валентина и Валентин – родителите на Лияна, дълго чакали първата си рожба. Майка й, която е медицинска сестра, искала да роди едва след като завърши образованието си и младото семейство си стъпи на краката. Вече били готови и на бял свят се появила бъдещата музикална прима – с тегло 3.250 г.


“Планирано бебе съм, но раждането ми е било драматично. В ключовия момент лекарите изведнъж не можели да чуят тоновете ми и се наложило да ме вадят с вакуум. Все още имам мъничък белег на главата. Мама била в голям стрес... Аз съм обичано, гледано дете – първото момиче в семейството. Братовчедите ми Светослав и Константин (също известен от попфолк сцената – бел. а.) винаги обираха колая, когато се правеше някоя пакост. Мен ме глезеха като принцеса, а мъжете понасяха стоически този факт...“ На прощъпалника си Лияна взема лекарските слушалки на майка си, но не проявява страст към медицинската професия. Наследява попрището на баща си – композитора Валентин Попов. Той пръв се захваща да развива таланта на бъдещата фолкзвезда. 14 години е цигулар, после минава през класическата китара (Лияна също я изучавала от малка), след което овладява тънкостите на т.нар. пан-флейта – непознат в България инструмент, наречен на древния бог Пан. Валентин Попов често отскача до Румъния, за да си набавя все по-съвършени пан-флейти.
“Отначало татко не е имал самочувствието да представи песните, които композирал. Престраши се чак когато бях четвъртокласничка. Помоли ме да изпеем заедно негова песен. Дуетът баща-дъщеря обра овациите на публиката на един концерт на ВМРО. Мина време, станах на 13 години, вече бяхме събрали кураж и отново двамата се явихме на прослушване в Националното радио. Макар че беше 1 април, конкурсът съвсем не беше на шега: успяхме да се преборим с професионални изпълнители, възпитаници на фолклорните училища в Широка Лъка и Трявна. Тогава се роди първият ни съвместен самостоятелен албум – “Пирински видения”. На корицата редом с името на баща ми пише и Лили Попова. Тогава бях известна с рожденото си име – аз съм кръстена на баба си по бащина линия Лиляна. Тя вече е на 80 години, а като дете е пяла в хор “Бодра смяна”.”
Детската мечта на Лияна била да стане юристка. Окуражавала я учителката й по история в руското училище “Пушкин”, но в крайна сметка момичето решило, при това напълно самостоятелно, да продължи в спортното училище Братовчедите й също били негови възпитаници. От шести клас Лияна тренира лека атлетика, дори става двукратна републиканска шампионка в бягането на 800 метра. Казва за себе си, че е спортистка не само като фигура, но и като начин на мислене. Спортът помогнал на Лияна да преодолее срамежливостта си, от която се възползвали другарчетата й в детската градина, гъделичкали я, скубели... Била злояда. Баба й обаче проявявала изобретателност – нарязвала филията на малки кубчета и казвала на момичето, че това са “войничета” – ако не ги изяде, ще избухнат...
Непосредствено преди да роди Дениз Лияна поразявала своя лекар, като го засипвала със свръхпрофесионални въпроси за всички аспекти на майчинството. Информацията за тях старателно черпела от “9 месеца” – по думите й “най-практичното за своята аудитория списание”.
Искам да дам съвет на бъдещите майки – не пушете и яжте здравословна храна, за да родите здрави бебета и да не развалите фигурата си след раждането. Кърмете колкото може по-дълго. Аз забременях в пиков за музикалната ми кариера момент. Докато отглеждах дъщеря си, успях да укротя темпото, да се огледам отстрани и да преосмисля стила си. Не спрях да пея, дори посещавах музикален педагог. Сега продължавам с нови сили и стимул, понеже разбрах, че Дениз не прекрати, а напротив – осмисли кариерата ми. Всъщност тя е върхът в моя живот...”

Звездата на “Орфей мюзик”

  • Отраснала с руски и цигански романси
  • Не харесва стария сръбски и гръцки попфолк
  • Кумир й е Софи Маринова
  • Първи албум – “Каменно сърце” (1998)
  • Втори албум – “Платинена жена” (2000)
  • Трети албум – работно заглавие “Още ме обичай”
  • Най-нов видеоклип – сингълът “Преговор”, feat. Кофе от “Шаш”