Проучване, проведено от Института Weizmann, открива, че индивидуалните нива на кръвната захар в резултат на консумацията на определена храна са драматично различни при различните хора. И това дава отговор защо един човек не може да свали няколко килограма, докато близките му ядат същата храна и остават слаби.  

Авторите на проучването – професор Еран Сеган и д-р Еран Елинав, проследяват кръвните нива на 800 души при близо 47 000 хранения с особен фокус върху храни, които предизвикват повишаване на кръвната захар, т.нар. постпрандиален гликемичен отговор (postprandial glycemic response или PPGR). Нивата на кръвната захар са тясно свързани с метаболитния синдром, който включва наддаване на тегло и затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане и други негативни последици върху здравето.

Досега лекари и диетолози разчитаха на гликемичния индекс на продуктите (GI), за да определят кои храни са подходящи за всички. Основен недостатък обаче е фактът, че гликемичният индекс се приема за фиксирано число за всеки хранителен продукт, а проучването показва, че индексът не може да предвиди индивидуалната реакция на много от хората.  

Откриваме огромна разлика в нивата на кръвната захар при различни хора, които консумират едни и същи продукти. Това дава обяснение защо толкова много хора не успяват да получат желаните резултати от определен начин на хранене. Резултатите от проучването показват, че личният индивидуален избор на храна е далеч по-добър от универсалните диети”, казва проф. Сегал.

Някои от резултатите изненадват и самите учени. Жена, участвала в проучването, е била със затлъстяване и преддиабет. Пробвала е и се е проваляла в редица диети през живота си, докато не открива, че нивата на кръвната й захар рязко се покачват при консумация на домати. За други хора бананите предизвикват покачване на кръвната глюкоза повече, отколкото при консумация на курабийки. Примерите са безброй, споделят учените, и на практика всеки човек, взел участие в проучването, се е изненадвал поне няколко пъти от това кои храни са най-добрите за него.

Резултатите от проучването могат да са от критично важно значение за милиони хора по света, които са с риск от затлъстяване, развитие на диабет и усложненията им”, казва д-р Елинав.

В доклада за резултатите от проучването се посочва, че „здравословните” и „нездравословните” продукти трябва да се определят строго индивидуално за всеки човек в определен период от живота му. Това, което ви е карало да се чувствате отлично на 20-годишна възраст, може да е съвсем различно от това, което ви дава енергия и здраве на 35 или на 60 години; болест или приемане на медикаменти, бременност и раждане, силен или продължителен стрес, промяна на мястото на живот, физическата активност или навиците също са ключови фактори, които следва да бъдат отчетени.

Това е причината да не съществува „здравословно” хранене и единствената правилна диета да е съобразена с моментното състояние на организма, микрофлората, хормоналния фон и индивидуалните реакции на определена храна.

Tекст: Зорница Павлова, влогър