Закуска за любимите хора, разходка с детето, а после и с кучето, няколко часа в офиса и накрая вечеря, миене на чинии, четене на приказка за лека нощ… Кога ще се видите с най-добрата си приятелка? Днес не трябваше ли да отидете до онзи магазин за нова нощна лампа? Синът ви толкова искаше да го заведете на цирк! Все бързате, все с нещо сте заета. Надпреварвате се с времето, но то всеки път печели състезанието. Поспрете поне за миг и се опитайте да организирате по-добре ежедневието си. 

Бързайте бавно
Животът през 21-ви век е суров и безпощаден. Не са малко хората, които отдавна са загърбили удоволствията и са се заели с трудната задача да се справят с десетките служебни, семейни и какви ли не още задължения… Не се отчайвайте, ако отново голяма част от ангажиментите за деня изостават. Как няма да имате чувството, че пропускате нещо, като сте си съставили непосилен и свръхнатоварен график?! Добрата организация не означава да изцеждате всяка секунда и накрая да оставате с изплезен език от изтощение. Извършвайте всяка дейност спокойно и внимателно, а когато почивате, правете го пълноценно. Концентрирайте се върху това “да живеете за мига”. Така и работата, и удоволствията ще ви носят удовлетворение. Всъщност пестенето на време не е някаква особена философия, а форма на самодисциплина, която всеки може да усвои стъпка по стъпка.

 
Кое е по-важно
  
Сигурно много ви се иска да смените бравата на пощенската кутия – отдавна ви е омръзнало да измъквате писмата с ключ. Не обичате да оставяте днешната работа за утре и затова искате да свършите с прането, с гладенето, с простирането… преди да е ударил 24-ият час.  Откажете се да отделяте еднакво внимание за всичко. Преценете кое задължение в дома или в работата не търпи отлагане и кое може да почака.
За да не прахосвате напразни усилия, преценете кога сте по-активна. Ако сте “нощна птица” и сутрин сте по-сънлива, оставете неприятната работа за следобедните и вечерните часове.

План за деня
Може да ви изглежда глупаво, но нищо не ви пречи вечер да напишете на лист хартия задълженията си за следващия ден. Постарайте се да не пропускате дори най-дребните ангажименти, например телефонните обаждания и покупките. В края на деня задраскайте изпълнените задачи. Не може да не изпитате удовлетворение от малките успехи. И още нещо – преди да започнете работа, съсредоточете се и си представете какво трябва да свършите. Така ще работите по-качествено и по-организирано.

Сговорна дружина планина повдига
Нали не смятате, че сама можете да се справите с всички задължения, и то перфектно? Веднъж завинаги се разделете с тази илюзия! Не го ли направите, не се чудете защо времето никога не ви стига и защо постоянно сте изтощена. Преглътнете неоспоримия
факт – любимият се справя далеч по-добре от вас с почистването на банята и със забиването на пирони. А с каква космическа скорост бели картофи и реже лук! Вместо да го наблюдавате критично и да му правите забележки, възползвайте се от помощта му.
Благоразположението на партньора няма да трае вечно, а и като разпределите задълженията, семейството ви ще оцени колко работа сте свършвали между другото.

Сбогом на старите вещи
Няма ли да се разделите с изписаните тефтери и със старите вестници? Докога ще пазите празните шишета от  парфюми? Домът ви е задръстен от най-различни “съкровища” – нищо чудно, че жизненото пространство намалява с всеки изминал ден. Веднъж завинаги се освободете от ненужните вещи. Сортирайте предметите и изхвърлете онези, които не сте използвали повече от три години. Започнете от по-дребното – прочистването на едно чекмедже или на един рафт. Само не правете грешката бързо да запълните с вещи освободеното пространство. Освен това, когато използвате сешоара, миксера, лосиона за тяло… не ги захвърляйте където ви падне. Винаги ги връщайте на мястото, откъдето сте ги взели. Така спестявате време при почистването, а и когато отново ви потрябват, няма да ви е нужно допълнително време, за да ги откриете.

Бягайте от “крадците” на време
Ако знаеш какво чух днес в трамвая… Не мога да не ти споделя, набързо, разбира се, за новото гадже на сина ми… Ще ми дадеш ли назаем два картофа, а аз междувременно да ти разкажа какво стана вчера... “Крадците на време” – онези бъбриви, любопитни и несъобразителни съседи и колеги, които непрекъснато ви молят за услуги или искат да споделят с вас нещо, което изобщо не ви интересува. Ще ви се да ги отрежете по най-грубия начин, така че никога повече да не ви досаждат. За съжаление се налага да им обясните много мило и възпитано, че в момента сте изключително заета. Все пак проявете твърдост, иначе рискувате да пропилеете цялото си време в слушане на “интригуващи” истории.
“Крадци на време” са и домашният и мобилният телефон. Ако имате да свършите важна работа, просто не ги вдигайте! Винаги можете да се оправдаете, че сте си изключили звука или че не сте чули звъненето.

Време е да си губите времето
Откакто приложихте съветите за ползотворно използване на времето, всички ви завиждат. Дори се чудите как станахте толкова организирана – истинска господарка на минутите и часовете. Чистене, готвене, работа, грижи за детето… задълженията са разпределени, а задачите – изпълнени. Не е ли време още следващия уикенд да си губите времето! Защо не му отпуснете края? Вземете телефона и поговорете поне 1 час – със сигурност има на кого да се обадите. Обиколете съседките в блока – все има какво да им разкажете. Направете всичко онова, което ви се струва чисто губене на време!

Донка Дамянова
психолог