В различни култури по света съществуват поверия, че денят от седмицата, в който се роди бебето, подсказва характера и бъдещата му съдба. Според анкета на „9 месеца” обаче за 15% от бременните няма никакво значение в кой ден от седмицата бебето им ще се появи на бял свят. Все пак на първо място в класацията с 13.7% най-предпочитан за раждане е петъкът, следван от понеделник с 13.3%. Дните на уикенда пък са най-малко желани, сочат бъдещите майки. Вероятно причината за този резултат е чисто практична и се дължи на притеснението на жените, че в съботно-неделния период ще получат по-малко внимание от страна на болничните екипи в родилното.


Според древните астролози пък всеки ден от седмицата е под властта на определена планета – съдбовен знак за това какво очаква детето в житейския му път. 

Родените в понеделник – деня на Луната, са чувствителни и раними по природа, държат на семейството и обичат децата. Тяхно призвание е да се занимават с дейности, свързани с множество хора. 
Децата, родени във вторник – деня на Марс, са инати и по-буйни по характер, но пък са много енергични и имат волята да печелят всяка битка в живота си.

В сряда под покровителството на Меркурий се раждат философите и пътешествениците. Това са хора с остър ум и търговски нюх, които умеят да убеждават околните. Те трудно се задържат на едно място и вечно търсят житейската си мисия.
В четвъртък – под влиянието на Юпитер, на бял свят се появяват личности, за които честността и справедливостта са от първостепенно значение. Те държат на образованието и са привлечени от духовната мъдрост, а съдбата им отрежда никога да не страдат от беднотия и недоимък.
Момичетата и момчетата, дошли на бял свят в петък – деня на Венера, са родени да получават и да даряват любов. Те обичат удоволствията и често притежават творчески талант.
Ако бебето се роди в съботния ден – под покровителството на планетата Сатурн, то ще бъде сериозна личност, на която може да се разчита. Според астрологията родените на този ден имат пророчески сънища. С труд и воля ще преодоляват трудностите и имат шанс да се изкачат до върха на социалната стълбица. 
Родените в деня на Слънцето – неделята, са галеници на съдбата и истински лидери. Тези късметлии са дарени с шанса да сбъднат и най-смелите си мечти.
Известно е, че за християните особено голяма радост е, ако детето се роди в неделя – деня на Христовото Възкресение, както и на някой голям християнски празник.