Списание “9 месеца” направи проучване сред 283 бременни от София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора и Велико Търново, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са над 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

43% от бъдещите майки не обръщат внимание на дневния си хороскоп. Те споделят, че за тях това са само измишльотини и нямат време да се занимават с предсказанията на звездите. Все пак 39% намират по 5 минути от време на време и прелистват страниците на вестника или отварят специализирани страници в Интернет, за да видят какво им вещаят планетите за деня. Едва 18% всеки ден редовно се консултират с хороскопа и следват напътствията на звездите.

64 от запитаните са убедени, че рождената дата и зодията до голяма степен определят характера на човек. Те са сигурни, че Лъвовете са хора със силен характер, Близнаците винаги са раздвоени в решенията си, а Рибите плуват в свои води, дори и при най-големите проблеми. Има и такива (22%), които обаче не вярват на зодиите и никога не са се интересували от това какво казват астролозите за Стрелците, Везните, Водолеите... Останалите (17%) са на мнение, че няколко фактора оказват основно влияние върху характера на човека – семейството, възпитанието и дори зодията.

74% от бременните са убедени, че зодията им е напълно съвместима със зодията на техния партньор. Повечето от дамите са намерили половинка, която да пасва на кармичната им предопределеност. Двамата се допълват и разбират, точно както пише в хороскопа им. На съвсем различно мнение са 26% от анкетираните, които смятат, че живеят с мъж, който не пасва на зодията им. Въпреки това те не се поддават на влиянието на звездите и смятат, че така в семейството им ще има повече пламък.

52% от запитаните не биха направили годишен хороскоп на бебето, след като то се роди. Те смятат, че няма да имат достатъчно време, за да поръчат специален хороскоп, а и не искат да отделят време за това занимание. Има и такива (48%), които с радост биха направили подобно проучване за бъдещето на бебето си. Някои от тях дори вече са го поръчали при известни астролози и само чакат радостното събитие.

52% от бъдещите майки смятат, че ако бебето е родено под щастлива звезда, това означава, че то ще има много късмет в живота и ще успява във всичките си начинания. Други (17%) обаче тълкуват твърдението по съвсем различен начин. За тях щастливата звезда означава семейство, което ще осигури на детето спокойствие и ще го обгради с много любов.

61% от бъдещите майки не вярват в суеверия и бабини деветини. Те са на мнение, че лошите неща биха се случили дори и без предзнаменования. Анкетираните се наслаждават на удоволствието на пазаруват предварително за бебето, без да се притесняват от приказките, че това може да донесе лош късмет. Други (39%) обаче предпочитат да се вслушат в гласа на възрастните хора и са по-предпазливи. Те спазват някои ограничения, за да не предизвикат неприятности.

56% от бременните не носят червен конец против уроки. Някои от тях предпочитат да се защитават от зли очи с осветено в църквата кръстче. Други пък не са суеверни и изобщо не са се замисляли, че трябва да се предпазват по някакъв начин от лошото влияние на хората наоколо. Има и такива (43%) обаче, които са завързали червения конец още от началото на бременността. Те смятат, че около тях има прекалено лоши хора, които могат по някакъв начин да навредят на тях и на бебето. Част от бременните носят червения конец само и само за да угодят на роднините си, които са много суеверни.

48% от запитаните са чували за поверието, че през 9-те месеца не трябва да се подстригват. В някои краища на България обяснението е, че така може да се предизвика аборт. На други места пък това означава, че със стрижбата бременната ще среже и пениса на бъдещия син. 13% от анкетираните знаят за бабините приказки, че не трябва да излизат навън по тъмно, защото това носи много лош късмет. Други 5% пък могат да “гадаят” по корема си дали чакат момче, или момиче.