Числата 10 и 11 имат съдбовна символика в живота на 27-годишния радио- и телевизионен водещ Симеон Колев. На 10-о число е роден (декември 1977), на 10-о число за първи път е шаркав (април 1974, първокласник), на 10-о число подписва в гражданското (юни 2004). На 11-о число са родени сестра му (Даниела, декември 1981) и жена му (Мариана Векилска, април 1974).


“Стартер” (сутрин по радиото) и “Изпитът” (вечер по телевизията) са вратите, през които влиза в домовете ни. Младият мъж даде старт на най-важния си изпит още преди да е взел държавния – да стане глава на семейство, в което да има три деца… Софиянец, родният му квартал е “Красно село”. Празнуват рожден ден със сестра си почти едновременно, но тя е 4 години по-малка от Симеон. Разликата в годините и в пола не ни сближи твърде много в детството, но днес не можем един без друг. Израснах с любимите ми братовчеди по майчина линия Гришата и Алек, с които обаче тръгнахме по съвсем различни пътища. Единият работи в търговска фирма, а другият е доставчик на алкохол. На него разчитаме за напитките на сватбата.

Дамата на сърцето му Мариана Векилска (“Тази сутрин”, бТВ) отсече още през септември 2003 г. на страниците, които четете в момента, че иска и кариера, и още две деца. Тогава тя не се беше запознала със Симеон – “Само подсъзнателни аспирации имах…” (Мариана). Днес двамата съпрузи солидарно са решили 9-годишната Габриела (на Мариана) да има братче или сестриче. “А най-добре и двете.” (Симеон) “Вече работим по въпроса.” (Мариана) “Но едва ли тази зима ще се вредим за приза Бебе на годината…” (Симеон) “…защото още не съм бременна.” (Мариана).
Съпругът продължава: Ние не сключваме брак заради обстоятелствата, защото тя чака дете от мен или нещо подобно. Не сме се събрали случайно, а заради пламенна, необуздана любов. Всъщност и аз като нея вече съм се женил – в трети клас! За Росица. Тя обаче замина за Филипините, влюби се в… Джон Ленън, върна се и в шести клас разтрогнахме брака. (Смее се – бел. авт.) Около абитуриентския бал пак ни се пресякоха пътищата, но напразно…

Когато бил малък, Симо не си представял как един ден ще създаде семейство и с каква професия ще се захване. С “вируса” на радиото се заразил в Благоевград, където е студентствал. По-късно именно любовта му към микрофона го задържала в родината – инак бил решил да търси късмета си в САЩ. Смята, че далеч от родината трябва по-често да стиска зъби. Впрочем до седмата година на Симеон Колев така и не му поникнали всички зъби – последните млечни паднали чак като станал студент в Благоевградския университет. Инак се родил, проходил и проговорил като по книга.
За майка ми времето да ме ражда дошло неочаквано – готвела се за изпит на следващия ден и внезапно започнали спазмите. (“Казва се контракции!”, поправя го Мариана – бел. авт.) Като малък бях тих и затворен, не капризничех. Бях си абсолютно самодостатъчен. С часове можех да се вглъбя в някоя книжка. Даже ме водиха на психолог, но разбира се всичко ми беше наред… По онова време мама беше учителка и ме даде на детска градина, но чак преди да стана първокласник, за да свикна да общувам с децата. Другарувах с Наско от нашия вход, по-голям от мен, и той ме нави да уча в 142-ро училище “Веселин Ханчев”. Беше перфектно и съм му благодарен. Имахме предмети като руска литература и философия.
С копнеж си спомня изрядния ученически стол в елитното школо и най-вече следобедното спане, което било задължително. Днес не може да си позволи лукса да губи време за следобедна дрямка. Любимите му играчки били чужбински – една линейка от ГДР и един пожарен автомобил от Унгария. До нашия блок в “Красно село” издигаха блокове за милиционери – строяха ги затворници. Всяка сутрин ги караха под охрана с автобуси. Аз скучаех, понеже другите деца бяха на градина, нямаше с кого да играя и ходех при тях. Сприятелихме се. Много се грижеха за мен, показваха ми как работят строителните машини. Веднъж майка ми поиска да знае кои са новите ми приятелчета и дали да не ги поканим вкъщи на обяд. Като й казах, щеше да получи удар. Веднага слезе да види, огледа ги и притеснението й се изпари: “Виждам, че тук си в сигурни ръце.” Един от тези затворници – казваше се Иван – ми подари кукла. Каза: “Вземи я – и аз имам детенце, но още не съм го виждал…”
От това лято Симеон Колев за първи път е съпруг и баща.
Габи, която е на 9, също за първи път има пълноценно семейство с двама родители вкъщи. Досега съм поемал ангажименти за по 1–2 часа – колкото трае една делова среща или едно предаване. От юни ангажиментът става 24-часов. Този път не е роля, а осъзната отговорност – ако е сам, човек може да пресича на червено, да се вбесява и да повишава тон. С Габи обаче винаги спазвам правилника за движение – и в пряк, и в преносен смисъл. Тя е във възрастта на моделното поведение и за нея е важна средата. Аз трябва да й давам пример, както майка й, която аз много обичам. “Имаме прогресивни родители и те много ни помагат.” (Мариана)
Симо смята, че дежурната реплика на съвременните млади българи “Сега правя кариера, семейство ще правя после” е чиста проба оправдание, понеже в неговия случай и двамата съпрузи упорито гонят професионални постижения, които се увенчават с успех не въпреки, а заради семейната енергия.
Хармонията между мен и Мариана е прекрасен стимул и за една по-отдавнашна брачна двойка – нашите кумове Даниела и Петър Томови. Както ние вземаме пример от тях като “опитно” семейство, така и те покрай нас сякаш повторно преживяват сватбената романтика. Ние с Мариана се обръщаме един към друг с “Любов”, а те започнаха да си викат “Обич”…

Симеон Колев накратко
Зодия: Стрелец
Майка: Радослава, работи в радиобизнеса
Баща: Младен, работи в спедиторска фирма
Образование: две висши – политология и международни отношения
Радио: водещ на “Стартер” – сутрешното шоу по “БГ радио”
Телевизия: водещ на “Изпитът” – единствената в българския ефир интерактивна телевизионна игра

Какво го свързва със съпругата му
Сватбите: и двамата имат по една приключена зад гърба си – тя на 21 години, той в трети клас
Майките им: радиохора
Сестрите: имат по-малки сестри
Зъбите: и на двамата им пораснали късно
Прощъпалникът: писалка (тя), книга и пари (той)
Професиите: електронните медии … и любовта: “Пламенна и необуздана” (Симеон)