Всяка година Дядо Коледа обикаля земното кълбо само за една нощ. Той трябва да се съобразява с традициите и обичаите в различните държави. Милиони хора по света празнуват Коледа. Преди около 1600 години християнската църква е въвела празника Рождество Христово, но той се е свързвал с езическите чествания на Слънцето. За древните гърци пък празникът се е отбелязвал при зимното слънцестоене.

Африканска Коледа
Египет е сред най-големите мюсюлмански държави. Това обаче не пречи на Дядо Коледа да намери път именно към страната на пустините и фараоните. В Египет Коледа се празнува на 7 декември. У дома се слагат богати коледни трапези със супа, месо, ориз и най-вече баклава. Традиционни за Египет са малките бисквити с формата на кръст, наречени кахк. Задължително е част от храната да се раздаде на бедните. Сред подаръците за децата освен играчките е и комплект нови дрехи.


В Кения пък по Коледа църквите се украсяват с балони, панделки, цветя и зелени растения. Традиция е на Рождество да се прави барбекю, на което се събират всички членове на семейството.

Азиатска Коледа
Кой е казал, че в мюсюлманските и будиските държави не празнуват Рождество?! Децата в Китай получават подаръците си едва в края на януари, когато е китайската Нова година. За тях дядо Коледа е  Дин Че Лао Рен, което в превод означава “Старият Коледен човек”. Традицията повелява родителите да украсяват домовете си с огромни фенери, а коледното дръвче се нарича Дърво на светлината.


В Индия християните са малко, но това не значи, че не усещат духа на празника. В различните щати обичаите се менят. На север християните ходят на църква и пеят коледни песни в продължение на седмица. Обикновено между къщите и по улиците се палят големи картонени фенери. На юг пък вярващите украсяват домовете си с малки газени лампи и слагат разноцветни панделки на вратите. Коледното дърво е задължително.

Европейска Коледа
Без съмнение за християнския свят Рождество е един от най-светлите празници. В Белгия традицията повелява цялото семейство да отиде да кара кънки и да се забавлява. В по-малките селца пък трима мъже се преобличат като влъхви и обикалят от къща на къща. Както на много места в Европа и белгийските деца получават подаръците си в началото на декември, тъй като там почитат повече Св. Николас.
Според обичаите в Дания четири седмици преди Коледа семействата трябва да украсят дома си с венец от борови клонки, в който слагат четири свещи. Най-възрастният пали първата, а всяка неделя до Рожество се пали по една. Сладкишите с канела се приготвят през втората неделя, а елхата се украсява с панделки и знаменца през третата. Четвъртата е посветена на срещи с приятели и роднини и топло вино. Децата получават подаръци от червения дух на име Жул.
Австрийците пък подаряват прасенце талисман по Коледа. Смята се, че то носи късмет и благоденствие. Традицията произлиза от историята за стара мома, на която подарили истинско прасенце. След това тя бързо се омъжила.
Прасенцето е и подарък за щастливеца, който намери скрития бадем в млякото с ориз. Смята се, че той ще е късметлия цяла година.
Португалците използват Коледа, за да си спомнят за починалите близки. Хората там вярват, че на Рождество идват душите на мъртвите роднини. Затова и оставят на масата хляб и плодове, за да могат починалите да си хапнат. Празниците завършват на 6 януари, когато жените месят специален хляб и поставят дребна монета в него. Който намери паричката, трябва да почерпи цялото семейство.

Американска Коледа
Аржентинците празнуват Коледа на 40 °С жега. Децата украсяват вечнозелените дръвчета със сняг, направен от памук. Според обичаите семейството хапва люто печено прасенце или късчета месо с чесън и твърдо сварени яйца.
Малките обаче трябва да чакат за подаръците до 6 януари. Те оставят обувките си под коледното дърво или до леглото, за да може Дядо Коледа да пусне в тях играчки и бонбони.
Вярвате или не, но в Бразилия Дядо Коледа хвърля червения костюм и се разхожда по бански. Според обичая в началото на декември всеки член на семейството избира „таен приятел”. Близките пишат имената си на листче и след това теглят произволно някое от тях. На Коледа всеки разменя подаръците си с тайния приятел.
В Мексико подготовката за Рождество започва на 16 декември. Хората украсяват къщите си със зелени растения, мъх и разноцветни фенери и повечето слагат ясла с куклите Йосиф и Мария. В Коледната нощ по улиците има парад, на който хората пеят коледни песни.

Специално за „9 месеца”
Елфът на Дядо Коледа