“...Не поет, а MC, казал хейтърът R&B-ист. Тихо рапърът казал – не! Снайперист.” Така поетично се представя на почитателите си Спенс – Станислав Найденов, чието най-ново аплоа е на щастлив татко (синът му се казва Найден – на дядо си) и съпруг (мама Антония), плюс това – капитан на сутрешния екипаж и мастер на рубриката “Капитанът в рими” по радио NJoy.
Най-младият член на екипа на симпатичното радио е Борислава – лично доведена от Спенс едно ранно утро в студиото. Борислава е хамстер. “Беше наше домашно животно, но жена ми Тони го изпусна някъде, малкият Найден се разплака и ние за компенсация му купихме два нови екземпляра. След това обаче Борислава внезапно се показа иззад дивана! Криела се там през цялото време. Три хамстера са ни много, непрекъснато се бият. Затова доведох бегълката на работното място. Сега й търсим нови родители – дано някой слушател я поиска.”


Да не пропуснем задължителното творческо представяне на бързи обороти – само с ключови думи и имена, с които Спенснята свързва известността си досега: Белослава (какви дуети! Особено “Всеки път”...), Слим (приятел и колега), “Снайпер рекърдс” (над 80 записани парчета), “Прекалено лично” (албумът, който повлича крак за останалите проекти, донесли популярност на магнетичния гангста-рапър), “Тим от Дим” (групата на Спенс)... Многоточието означава, че най-хубавото тепърва предстои. А всичко започва на 13 октомври 1975 г. в Плевен, когато в регистрите записват новороденото момче Станислав. Сигурно майка му и куп роднини – все учители – предполагали, че и момчето ще се занимава с педагогика, но, изглежда, пъпът му бил хвърлен другаде
Добре че година и три месеца по-късно на бял свят се появява сестра му Весела, та тя впоследствие да се насочи към това поприще – поне като образование.

Спенс и Весела останали при баща си, след като техните родители се разделили през 84-а година. Таткото често не бил в Плевен, понеже работел чак в Козлодуй. За децата се грижели баба Надка и дядо Станчо, на когото Спенс е кръстен. “Тогава направо се качвах на главата на всички наоколо, та се налагаше баща ми периодично да ме връща в правия път. Със сестра ми естествено постоянно бяхме като куче и котка... Беше злояда, не обичаше шоколади и банани и всички благини оставаха за мен. Баща ми работеше в АЕЦ “Козлодуй” и вкусните неща не бяха дефицитни у нас.” Първото изречение на бебе Спенс било: “Ено ено, кат наш’то ено!” Това означавало: “Едно рено като нашето рено”. Много обичах татко ми да ме вози в колата – той имаше булгаррено.” Баща му Найден подарява на сина си ръчно сглобен синтезатор от клавиатурата на детска свирка, с което на практика започва голямата любов на Спенс към музиката а при завършването на Математическата гимназия синът се сдобива с първата си китара – този път истинска.
Представяте ли си го с очила? Носил е, когато е бил тригодишен, макар и без да пее в хора... Дете, което обичало само да си приготвя пържени яйца, но пък ненавиждало зелен фасул. “Автобусът ни вземаше от центъра да ни води на детска градина в Кайлъка. Един ден за обяд имаше зелен фасул с кисело мляко. Аз самият бях много кисел този ден... Оттогава съм намразил тази гозба, колкото и вкусно да е приготвена.” В ранните си години редовно вдигал кръвното на баба си и дядо си – по цял ден скитосвал по улиците, тичал, тормозел сестра си, крещял... Любимите му играчки били милитаристични. Имал специално изработени от дърво меч и щит, а за да се превъплъщава изцяло в рицарската роля малкият Спенс пробивал дупка в средата на някой чаршаф и рисувал с флумастер червен кръст отпред. “Мечтаех си да съм като героите във филмите и снимките. Иначе само веднъж са ми удряли шамар, при това публично – когато без предупреждение изчезнах за цял ден. С няколко други деца бяхме отишли да берем череши около гарата, заваля дъжд и ние се скрихме в един вагон. Добре поне, че този вагон не отпътува нанякъде...” Като ученик бил много паметлив. Не можели да го сварят неподготвен – и без зубрене успявал да преразказва уроците. Другарката Павлова е първата учителка на Спенс в плевенското училище “Отец Паисий”. “После класна ми беше Лилова, после Ангелова – тя беше учителка по математика... Изобщо математиката ми се удава до ден-днешен и това никак не е в противоречие с рап-римите които редя. 1–2–3, 4–5–6 – където има ритъм, там има и математика.” Синът на Спенс – Найден, също проявява завидни математически заложби. “Вече умее да смята до десет – събиране, изваждане: всичко му се удава. Купихме му сметало с мъниста и всеки ден си играе с него. Не съм обаче свръхамбициозен към него – нека се насочи към това, което го влече. Родителите не трябва да вземат решения вместо децата си. Като бях шестокласник например, имах конфликт с баща ми, понеже си бях наумил да се запиша в спортно училище. Тренирах усилено футбол с приятелчетата ми – не бях се увлякъл още по баскетбола. Бяха кандърми, скандали... В крайна сметка заминахме на море и като се върнах, разбрах, че дядо ми ме е записал в Математическата гимназия. Не че не можех да променя това, понеже се кандидатстваше чак след седми клас, но пък междувременно се представих блестящо на една олимпиада, с което влязох без приемен изпит в Математическата.”
Категоричен е, че скоро няма да снабди сина си с компютър. Това ще е гаранция за обездвижване и вреден начин на живот. “Представяш ли си, Найден написа писмо на Дядо Коледа с искане за... лаптоп! Мисля, че му е рано, още няма пет години. Нали в Япония били забранили на децата под 7 години да имат достъп до компютри? Засега Найден по-добре да продължи да си играе с пластмасовия компютър: кефи се да натиска копчетата, а “компютърът” бръмчи и пее.”
Щастливата вест, че щъркелът е пристигнал и при него, сварила Спенс в казармата. Разбира се, всички вестници писали, че известният рапър е станал татко – непрекъснато го молели да дава съвети на “обикновените” татковци и майки. Спенс се въздържал, но специално за читателите на “9 месеца” отправя призив към тези, които за първи път стават родители: “Най-просто казано, съпрузите трябва да са максимално внимателни един към друг. Никакви нерви! Нито преди, нито след раждането. Това са най-трудните девет месеца – не само за майката, но и за всеки баща. Когато жената е бременна, партньорът трябва да й е почти като слуга, да изпълнява и най-дребното й желание. В това отношение аз малко “спечелих”, защото бях войник, но след раждането на нашия син поех отговорностите си с пълни сили...”

Не само рапър
Спенс е зодия Везни. Възпитаник на Техническия университет. Бил е телевизионен графичен дизайнер и режисьор на пулт, преди да застане пред камерата на “Топ 100”. Обожава баскетбола. Впрочем и синът му Найден взел топка на своя прощъпалник. Освен с Белослава, Спенс записва дуети със Сантра, Графа и доста други хитови изпълнители. Фен-сайтът на Спенс, направен от негов почитател, който живее в чужбина, съдържа снимки и музикална информация за известния рапър. Можете да го посетите на адрес: www.myspace.com/spensbg.

Какво му предстои
Популярното парче “И-А”, чието видео (реж. А. Моллов) взриви феновете, вече порасна: то става сингъл от предстоящия албум на Спенс “Храна за всички” (духовна храна, пояснява той). Ще го издаде личният му лейбъл: С.С.С.Р. – което значи “Сам Съм Си Рекърдс” ... С.С.С.Р. е отворено за всеки млад талант, който желае да запише свой проект, но няма пари да си плати студиото. Спенс е готов да продуцира.