3.5:1000 е средната честота на многоплодните бременности в световен мащаб, като тя варира в широки граници –  от 0.3 до 5.7% при различните раси. Така например в Китай е 3:1000 новородени, в Шотландия – 12.3:1000, а в Нигерия – 57.2:1000. В последните десетилетия броят на многоплодните бременности се увеличава, особено в държавите с развито здравеопазване и в резултат на по-честото прилагане на ин витро процедурите.13 е най-големият брой близнаци, заченати по естествен път. През 1811 г. на остров Сицилия от една бременност са родени шест момичета и седем момчета.


25% от бременностите в България, които са резултат от асистирана репродукция, водят до раждането на две или повече бебета.

5 е най-големият брой бебета, родени от една бременност в България.

След 35-годишна възраст се увеличава шансът жената да зачене две и повече бебета. Установено е, че на по-късна възраст в женския организъм се увеличава концентрацията на хормона, стимулиращ съзряването на яйцеклетките, и затова по-често няколко полови клетки са готови за оплождане.


Около 18 са килограмите, които прибавя към теглото си отпреди забременяването бъдещата майка на близнаци. Ако бебетата са три или повече, наддаването на килограми е по-значително.

60% от жените с многоплодна бременност страдат от недостиг на желязо. Препоръката на лекарите е през 9-те месеца тези бъдещи майки ежедневно да приемат допълнително витамини и микроелементи – желязо, цинк, манган, мед, селен и магнезий.

90% от многоплодните бременности протичат без усложнения и завършват с раждането на живи бебета. Това се дължи на развитието на неонатологията и на възможността чрез чести ехографски прегледи да се проследява състоянието на бебетата, тяхното положение в утробата, количеството на околоплодните води и т.н.

91% от бъдещите майки, които носят повече от едно бебе, раждат седмици по-рано от датата на термина. Обикновено тези новородени са с по-ниско тегло и за тях са нужни специални грижи. Рядко близнаците се раждат около определения термин. Въпреки че има описани случаи на преносена многоплодна бременност, те се приемат за изключения.

„9 месеца“