Коледа е! Весели звънчета, червени панделки и много подаръци… Празничният дух е навсякъде. Но как празнуват по света? Предлагаме Ви коледно пътешествие до 12 страни.

Аржентина
Вечеря в лятната градина
Въпреки че е зима, в Аржентина пият ледени напитки и се разхлаждат с климатик. Децата украсяват вечно зелените дръвчета със сняг, направен от памук.


Време е за коледна вечеря - цялото семейство се събира в лятната градина под все още парещите лъчи на слънцето. Люто печено прасенце или късчета месо с чесън и твърдо сварени яйца са традиционните блюда на аржентинците.
Подаръците идват чак на 6 януари. Тогава малките деца оставят обувките си под коледното дърво или до леглото, за да може Дядо Коледа да пусне в тях много играчки и бонбони. В знак на благодарност пред вратата малчуганите оставят вода и сено за уморените елени.

Белгия
Фигурно пързаляне в коледния ден
Прекрасно украсени улици, паркове и домове. Само в Белгия може да видите как някой татко мъкне елхата още в началото на декември. Това е така, защото там децата почитат повече Св. Николас (чийто празник е в началото на декември), а не Дядо Коледа. Малчуганите получават подаръците си едва в Новогодишната нощ, и то чак след като удари 12-ият час.
Традицията повелява навръх Коледа цялото семейство да отиде на ледената пързалка, за да кара кънки.
В някои малки белгийски селца има обичай трима мъже да се маскират като царе и да обикалят от къща на къща, пеейки коледни песни.

Бразилия
Подарък за тайния приятел
Ако искате да видите Дядо Коледа по бански костюм, отидете в Бразилия. Горещините там не позволяват на добрия старец да се облече по-прилично.
В началото на декември всеки член от семейството избира "таен приятел". Роднините се събират на вечеря и след това всеки пише името си на малко листче. Хартийките са разбъркват и всеки взема по една - човекът, чието име е изтеглил, е неговият таен приятел. На 25 декември за тайния приятел има специален подарък.

Египет
Риба и понички за бедните
В Египет празнуват Коледа на 7 декември. Обичай е по-заможните жени да приготвят риба и понички и да ги раздават на бедните.
На коледната трапеза има супа, месо и ориз. Във всяка къща може да опитате и от специалните бисквити с формата на кръст, наречени кахк.
Освен множеството играчки и какви ли не други подаръци децата получават задължително и комплект нови дрехи.

Индия
Коледно дръвче с банани
Коледният дух се усеща и в Индия, въпреки че християните там са малко. В южната част на страната хората имат обичай да украсяват къщите с малки газени лампички и да слагат разноцветни панделки на вратите.
На север пък всяка вечер в продължение на една седмица християните ходят на църква, където пеят коледни песни. Традиция е между къщите и по улиците да се палят големи картонени фенери. Не липсва и коледно дръвче. То е изящно украсено с играчки, гирлянди и… манго или банани.

Китай
Къде са ми подаръците
Да отскочим до Китай. Хората там обикновено украсяват домовете си с огромни фенери, а коледното дръвче се нарича Дърво на светлината.
За китайските малчугани Дядо Коледа е Дин Че Лао Рен, което в превод означава "Старият Коледен човек". Той им носи подаръците едва в края на януари, когато е китайската Нова година.

Португалия
Спомени за миналото
Португалците вярват, че в коледната нощ на гости идват душите на мъртвите роднини. Хората оставят на масата хляб и плодове, за да може починалите да си хапнат.
Коледните празници завършват на 6 януари, когато жените месят специален хляб и поставят дребна монета в него. Който намери паричката, трябва да почерпи цялото семейство и да плати Коледната вечеря следващата година.

Швеция
Кралицата на светлината
В Швеция Коледните празници започват на 13 декември с Деня на Лусия (Кралицата на светлината). Възрастните хора вярват, че това е най-дългата нощ от годината, когато и човекът, и животното са най-гладни и жадни. Обикновено най-голямата дъщеря в семейството се облича в бяло и си слага корона от свещи. Тя събужда родителите си, пеейки Коледни песни, и им поднася кафе и курабийки.
Дядо Коледа няма работа в Швеция. Там децата вярват, че подаръците ги носи добрият гном Жилтомтен.

Украйна
Да хапнем на земята
На 24 декември украинците правят Свята вечеря, на която в кръг се поставят 12 различни постни ястия.
Преди вечерята жените връзват с красива панделка сноп от пшеница. Бащата или главата на семейството го внася в къщата и обикаля целия дом три пъти. След това оставя снопчето в един ъгъл на кухнята близо до някоя икона.
Семейството сяда да се храни на пода върху специална покривка, а в центъра се поставя обреден хляб със свещичка.