Може би се интересувате кога може да се качите с бебето на планина? По принцип веднага – на мъничето му е все едно дали ще го разхождате из парка, или на Витоша. Важното е мама или татко да са с него, храната му да е осигурена... Кога да бъде първият излет, решават родителите според това дали им се ходи на малка екскурзия и дали след раждането мама е в състояние отново да се движи с удоволствие сред природата.

Коя е позволената височина?

Приема се, че границата трябва да е 2000 метра. Разреденият въздух на голяма височина не се отразява добре на бебетата. Решаваща обаче не е абсолютната височина, а разликата във височината – бързите й промени предизвикват налягане в ушите, на което бебетата и малките деца реагират особено чувствително. Придвижването с кабинков или със седалков лифт се понася по-добре от мъничето, ако през това време го кърмят или му дадат да смуче биберон. Как е най-удобно?

Най-удобен за екскурзията с бебе е шалът за носене (слинг), тъй като той е и безопасен. Близо до мама или татко, бебето се наслаждава на люлеенето и на телесния контакт. През първите месеци то трябва да се поставя с корем, допрян до корема на мама или татко, но след шестия месец може да е в шала и на гърба на този, който го носи. Това е по-удобно за „шерпа“, особено когато детето стане по-тежко.

Колко да продължи излетът?

Ключовото правило гласи, че колкото детето е по-малко, толкова по-дълго може да е пътешествието. Свикналите със слинга бебета спокойно издържат няколко часа в него (само не пробвайте този аксесоар за пръв път в планината). Начинаещият малък екскурзиант обаче може да започне да нервничи. Добре е времето за екскурзията с малко дете да се ограничи до три часа, като на всеки 1 ½ –2 часа се прави почивка, за да може бебето да порита и да се протяга на воля.


От какво още има нужда?

Важно е на планината да се пият много течности (при кърмените бебета това се следи по-лесно). Нужни са дрехи за преобличане на бебето и на родителите, удобни обувки (за големите), топло непромокаемо яке (особено за детето, носено в кенгуру, тъй като то лесно мръзне, защото не се затопля от директния допир до тялото на мама или татко). Не забравяйте слънцезащитни приспособления за всички – крем за големите, предпазно облекло и шапки срещу ултравиолетовите лъчи за бебето.

„9 месеца“