Признавате ли си честно, че бременността е добро оправдание за повечко мързел и спане. Има бъдещи майки, за които 9-те месеца са идеален повод да почиват през по-голямата част от деня, да хапват за двама и да тормозят близките си с прищевки. Има, разбира се, и такива, които не приемат бременността като извинение да лентяйстват.

Ваня Хаджиева, редовна ученичка на С “9 месеца” на училище и запалена планинарка, определено не смята, че трябва да пропилее 9-те месеца в постоянен мързел. “Родена съм в Ямбол, където има само равнини, но детството ми премина в Рила и може би затова

се влюбих в планината
С приятеля ми Николай планирахме бебе. И двамата сме офицери по професия и работим в различни градове. Не бяхме заедно, но се обичахме и двамата мечтаехме да имаме дете”, разказва Ваня.
Опитите за бебе продължили половин година. Всеки месец младата жена се надявала да види двете положителни чертички на теста за бременност. Въпреки вероятността да стане майка, Ваня и няколко приятели решили да покорят най-високия връх в България, а и на целия Балкански полуостров – Мусала (2925 м). “Събрахме се голяма група, имахме водач, бяхме добре екипирани, а и времето беше идеално. Бях твърдо убедена, че ще отида, защото това беше една от мечтите ми”, усмихва се при спомена бъдещата майка.


Една сутрин тя станала рано и заминала за Боровец, откъдето стигнали до хижата, в която оставили част от багажа. Групата обядвала и поела нагоре пеша към Мусала. Преходът им отнел 3 часа, но Ваня не се уморила, защото била свикнала с ходенето по планините. С нея пътувало цялото й семейство. Останали за малко на върха, от който казват, че при ясно време се вижда дори и Бяло море, и поели обратно. “Вечерта силно ме заболя коремът. Знаех, че има възможност да съм бременна, но си мислех, че най-вероятно мензесът ще ми дойде. Цяла нощ се разхождах и се чудех дали пък опитите ни с Николай за бебе не са били успешни, дали моят преход до Мусала

не е навредил на бебето
Бъдещият татко не беше с мен и нямаше с кого да споделя притесненията си”, припомня страховете си Ваня. Болката отминала, туристите се върнали в София и няколко дни по-късно тя купила тест за бременност. Резултатът бил положителен! Явно болките на Мусала са били първите признаци на бременността.
“Всичко протичаше нормално и с бъдещия татко, който беше безкрайно щастлив от новината, не спряхме да обикаляме по планините винаги когато имахме възможност. Така няколко месеца по-късно с двама колеги решихме да отидем до Черни връх. Не се притеснявах за бебето. Вървяхме бавно и през целия път почти не усещах умора. Стигнахме до върха, а приятелите ми, които не знаеха, че съм бременна, решиха да минем от другата страна и да стигнем до едно малко селце. Оттам има транспорт до Перник”, разказва за втория си голям поход през бременността Ваня. Тя преценила, че може да издържи на натоварването и продължила. През целия път яли боровинки, малини и къпини, наслаждавали се на природата и пристигнали в Перник чак вечерта. И второто пътуване минало без премеждия и само с положителни емоции.
Към края на бременността бъдещата майка вече не прави такива преходи. Може без проблем да ходи часове наред, без да се умори, но се пази и винаги когато усети тежест в корема, си почива. Ваня очаква момче и се надява, като порасне, и

то да усети магията на планината
“Мечтаех в началото на бременността да се спусна със ски, но вече съм в 9-ия месец и не успях. Надявам се, като се роди синът ни, да обиколим планините, за да може и той да почувства обаянието на върховете”, усмихва се бъдещата майка. С Николай планират да купят специална планинска бебешка раница. Бъдещите родители са толкова запленени от балкана, че няма как да не предадат своя ентусиазъм и на малкото човече. “Всяка планина има различна красота и обаяние и едва когато те докосне, я усещаш истински.”