При високите летни температури смущенията в кръвообращението са нормална реакция на организма. Те обаче не бива да са ваши спътници през бременността. Затова не допускайте претопляне и се борете с жегата.

Няма спор, че лятото е хубав сезон, но горещините, сухият въздух и задушното време могат да ви създадат сериозни проблеми през 9-те месеца. Колкото по-топло става, толкова повече кръв трябва да се изтласква през кръвоносните съдове, за да може тя да изпълнява функцията си на система, охлаждаща тялото. Неприятните последици за вас могат да са спадане на кръвното налягане, умора и чувство на слабост. Допълнително кръвообращението се затруднява и от действието на прогестерона – хормона, под чието влияние стените на вените се отпускат и кръвта се застоява в краката. Чрез някои лесни процедури можете да облекчите тялото си от стрелите на слънцето.

Душ с хладка вода
Добре е да запомните, че сутрин хладкият душ освежава по-добре от леденостудения, който предизвиква силно потене. Душ-гелът с аромат на лимон, бергамот, ябълка или мента ще ви доставя допълнителна свежест, като активира студовите рецептори в кожата. Този гел пречи на кожата да се изсушава и така при изпаряването си водните капки предизвикват леко охлаждане. Вместо лосион използвайте пудра за тяло, която през целия ден действа като климатик. Подобен ефект има и обтриването на ръцете, краката и корема с ябълков оцет или с вътрешната страна на портокалови кори.

Повече напитки
В горещините влажността отвътре и отвън е много важна. Когато тялото се изсуши, то си отмъщава със световъртеж и гадене. Може да предотвратите това, ако дневно изпивате най-малко два литра течности. Най-подходящи за вас са негазираните, силно минерализирани води или разредените сокове. В ориенталските страни жаждата се потушава с горещ ментов чай със захар, тъй като ментата действа като вътрешен охлаждащ агрегат. Индонезийците предпочитат портокаловия сок с щипка сол – така си набавят изгубените при потенето минерали и соли. При отпадналост помага чаша сок от червено грозде. Съдържащите се в него витамини бързо доставят енергия, а веществото резвератрол тонизира сърцето и кръвообращението.


Ако се намажете с охладен в хладилника хидрогел или крем ще осигурите на кожата си нужната й влага. При поставянето може да прилагате и акупресура – и тя стимулира кръвообращението. Точката, която трябва да натискате, се намира точно в средата на веждите. Поставете там показалеца и масажирайте с кръгообразни движения около 30 секунди. След кратка пауза повторете масажа 3–4 пъти.

Лек от растенията
Срещу световъртеж и неразположение можете да използвате специални китайски масла. Капнете по една капка на палците и показалците на двете си ръце и силно масажирайте двете ушни миди. Не забравяйте след това да не пипате очите и да измиете добре ръцете си.
Срещу претоплянето помагат и обливането на предмишниците със студена вода, както и студените компреси на тила.
Ледените кубчета от фризера, с които може да разтривате ръцете от раменете до върха на пръстите, ще тонизират кръвообращението ви. Ефектът идва от това, че по дължината на ръцете преминават енергийни пътища (меридиани), чрез които могат да се стимулират вътрешни органи като сърцето и белите дробове.

Помощ от зеленото
Листата на зелените растения, особено на маточината, охлаждат добре. Стрийте между пръстите си няколко пресни листа и вдишвайте аромата – ефектът ще е мигновен.

Почивка
В горещините най-добрият съвет е да почивате на сянка. Особено ободряващ е 30-минутният следобеден сън при включен вентилатор. Ако не разполагате с този уред, може да окачите мокра кърпа пред отворения прозорец. Така ще поставите бариера пред сухия топъл въздух отвън.
Известно ви е, че при високи температури глезените и прасците на бременната могат да отекат. Причината е, че разширените от топлината вени не са в състояние да придвижват ефективно кръвта и лимфата от периферията към центъра. Студените компреси на подбедриците подпомагат функцията на кръвоносните съдове. За целта направете една лесна процедура. Натопете тензухена кърпа в литър леденостудена вода, в която има една супена лъжица ябълков оцет и пет капки ментол. Изстискайте кърпата и веднага я поставете върху прасците, като държите вдигнати нависоко краката си 20 минути.
Горещите стъпала пък ще охладите, ако обуете ледени къси чорапи. Поставете ги в пластмасов плик за няколко часа в камерата на хладилника или във фризера. След като ги обуете, пак вдигнете нависоко краката си.