“В родилното са ме подменили с друго плешиво бебе” – това признава Здравко Буйнов, телевизионният водещ, нашумял с шоу-прогнозата за времето в сутрешния блок по Нова телевизия. “Всяка сутрин ставаме с теб” – го уверявали фенките му на улицата. “По-важно е с кого лягате” – ги контрауверявал Здравко със славянска тъга в очите, че предаването му не е вечер. Зодия Овен, с асцендент – Памела Андерсън. Израснал в културно и благочестиво семейство – “...мама и татко дори са били женени, когато съм се родил”. Три сестри плюс една мама и един татко са се грижели за него, благодарение на което получил всички недостатъци на глезеното дете.

Родил си се на 20 април, преди 35 години, в Прага, Чехия. Спомняш ли си нещо оттогава?
Като че бе вчера. Макар и роден в Чехия, аз си оставам горд син на майка България. А на този ден ръмеше дъжд, сиви облаци покриваха небето, вятърът гонеше зелените листа и караше прането на леля Марженка да плющи като първомайско знаме, на централната улица една шкода мина на червено... Или да не го разказвам минута по минута!? Мама ме е родила съвсем нормален, бил съм дори с по пет пръста на левия и на десния крак, въпреки че според хороскопа ми се очаквали неприятности, свързани с преместването на Нептун върху Венера. Татко дори гледал все към небето и очаквал от изток да изгрее ярка звезда като поличба, но нямало нито звезда, нито влъхви! Бил съм много красиво бебе, с такава руса коса, че за малко съм се уплашил да не би по-късно да ме мислят за тъп блондин. И всички майки страшно много ме харесали и дори една ме подменила със своето плешиво бебе. Ако не е била тя, и досега щях да имам гъста коса като брадите на “Зизи Топ”.

Разкажи за родителите си...
Мама е потомка на буржоазно семейство, татко също, тъй като дядо ми имал национализирана тепавица. Това беше много опасно по времето на социализма и затова редовно казвах, че съм син на трудова селянка и на двама работници – за да подчертая класовия си произход. Като всяка мама и моята е най-красивата на света, с черни коси и персийски очи. Що се отнася до баща ми, като дете винаги съм искал да имам татко танкист или поне капитан на подводница... А той – геолог. Тъй като все е бил по дълги командировки, всяка среща с мама завършвала с нова сестра. Имам три сестри и баща ми, като всеки уважаващ себе си геолог, искал да ги кръсти Зоя, Мезозоя и Палеозоя, но мама не му дала и те сега се казват София, Надежда и Вяра. Мама и татко са изкарали голя-я-я-ма любов, нещо като „Легенда за Жечка и Карагьоз”. Но майка ми все го ревнувала заради дългите му отсъствия. Когато пораснах, разбрах, че моят татко е бил много оправен. В онези години, когато е било трудно да издържаш семейство, той е издържал и любовница.

Как се живее в многолюдно семейство?
Шумно и буйно. Когато бях малък, сестрите ми често ме биеха, но и аз тях, защото беше много модерно да се бият момичета. (Сега се чувствам гузно, ама не много.) Мама никак не ми обръщаше внимание, защото още оттогава се тревожеше за сестрите ми дали ще станат „гюзел моми” за чудо и приказ и дали ще идват принцове от други квартали да ги искат за жени. И непрекъснато мечтаеше за деня, когато ще я попитат: „Как са дъщерите ви”, а тя ще отговори: “Благодаря, добре, днес всичките са омъжени.”

Буйно дете ли беше малкият Буйнов?
Бях тих и кротък като буба. Много послушен. Сега, като чета източните философии, например будизма, където се казва, че “всяко усилие само разваля нещата и затова трябва да се оставиш на течението на живота”, разбирам, че още тогава съм бил истински будист. Колко несправедливо ме е обвинявала мама, че съм бил мързелив.

А откъде идва фамилията ти Буйнов?
Фамилията Буйнов идва от моя прадядо, който е бил македонски комита с истинска “сабя френгия и пушка огнебойка”. Бил е голям кибритлия и бързо кипвал – по всички кръчми вадел ножове да се бие, затова му викали Буйния. Водел хайдушка чета и прабаба ми е разказвала на баба ми как в четата имало и една хайдутка, която била дори с мустаци “уруспията” и само нея дядо ми не можел да пребори, толкова била яка мома българка. Тогава разбирах, че ако имахме повече жени хайдутки, България много по-рано щеше да се освободи от турско робство. Сигурно съм се метнал на прадядо, защото, въпреки че съм за световния мир, като малък редовно налитах да бия каките си. Много обичах да разпарям куклите им и да им късам главите и всички мислеха, че ще стана виден неврохирург. Или пък сериен изкормвач... А аз – журналист.

Музикално дете ли беше? На едната снимка си още бебе, но с акордеон.
Много музикално. Същинско Модерато Дивачи. Като запеех, и мама, като в онзи виц, заставаше на прозореца, за да не мислят съседите, че ме бие. Когато идваха гости, ме качваха на табуретка да пея и ако пеех хубаво, ми даваха бонбон, а ако не пеех добре, баба риташе табуретката. Аз предварително обаче скачах и продължавах да пея и тогава гостите със сълзи на очи молеха някого да ме застреля, за да не се мъча...

Имаше ли много играчки?
Играчки имах много – дори съседските деца шепнеха, че у нас има и от пиле мляко. Най-любимата ми играчка бе влакчето. Тогава бях страстен “железничар”, въпреки че не знаех дори песента „Черен влак се композира”. Тъй като по това време бях злоядо дете, мама все ми казваше: “Железничарите са железни мъже”, и ме тъпчеше само с коприва, в която имало желязо. Дори галено ми викаше Желязко.

Какъв мечтаеше да станеш, като пораснеш?
Исках да стана артист. Вече имах доказан талант, защото още в детската градина направих страхотна кариера: от ролята на борче (става дума за дърво, а не за човек, който спортува борба – бел. а.) светкавично израснах до 7-ото джудже в “Снежанка”.

Мислиш ли, че талантът ти на артист се прояви в шоуто “Прогнозата за времето” по Нова телевизия?
Всяка сутрин съобщавах прогнозата и моят фатален чар се лееше надлъж и нашир с чувство за хумор според зрители, екстрасенси и извънземни... но “скромността краси синоптика”. Не че искам да се хваля, но прогнозата ми бе толкова огнена и изгаряща, че птиците, които прелитаха над Нова телевизия, падаха с опърлени криле. Тогава изисквах от зрителите да не дишат силно и шумно, за да не пречат на творческия ми замах. Когато започваше прогнозата за времето, дори “времето спираше своя ход...”, както се казва в една естрадна песен. Изобщо “цялата Вселена замираше бездиханна” – това пък го взех от една книга с твърди корици. Много обичам да чета! Ако хората сме произлезли от маймуните, аз съм произлязъл от най-начетената.

Кое за теб е идеалното семейство?
През всеки период от живота си имам различна идея за идеалното семейство, но най-важното е винаги да се чувстваш щастлив. Мен дори и разводът ме направи много щастлив. После вторият брак просто доказа, че първият не е бил грешка. Французите имат една поговорка: “Смяната прави чара на живота.” Затова е хубаво да сменяш всичко – местоживеене, работа, любовници, външен вид, дори и вероизповедание... Съпругите също трябва да се сменят, а не да се убиват заради застраховката.

А по любов ли се женеше?
Разбира се-е-е-е... По любов се женят всички онези, които не са успели да се оженят по сметка.

 

  • Освен ТВ синоптик Здравко водеше сутрешното предаване на ББТ.
  • Запален играч на боулинг и “Генерал”.
  • Завежда “Връзки с обществеността” на Националния център за психологически изследвания и представя Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.