„Как можахте да ме кръстите така!“... За да не чуем един ден този гневен упрек от най-любимото същество в живота ни, нека да си поговорим навреме откровено, сериозно и отговорно за личните имена, които даваме на децата си...  

Именни вълнения

Няма как да отречете – току-що сте разбрали, че сте бременна и в главата ви започват да се въртят различни имена за вашето бебче. Ако е момиче, ще се казва Ида, Даниела, Христина..., ако е момче – Калоян, Ивайло, Димитър... Имената, които ви харесват, са много и, слава Богу, че около 20-ата седмица на вашата бременност благодарение на видозона и опитното око на гинеколога най-вероятно ще знаете със сигурност какъв ще е полът на бебето. Така списъкът с подходящи имена ще бъде съкратен наполовина. Но не и усилията ви! След като концентрирате цялата си енергия в „каталога“ само с женски или с мъжки имена, идва проблем номер 2 – как да изберете самото име. Дали да се спрете на типично българско, или на универсално, дали да спазите традицията и ако е момче, да го кръстите на дядо му по бащина линия, а ако е момиче – на свекърва си, дали да е кратко или дълго, дали пък да не наречете детето на любимия отбор на мъжа си (той ще е толкова щастлив!), а може би на вашата любима героиня, или – не, най-добре да измислите уникално име, което няма да има нито едно друго дете на света!... Да, със сигурност искате най-доброто за своето малко съкровище, но дали в стремежа си да му го дадете, няма да постигнете обратното? Добрата новина е, че имате още няколко месеца, през които да вземете правилното решение.

Тревожна статистика

В началото на тази година НСИ оповести резултатите от статистиката на имената в България. Според нея сред новородените момчета най-разпространени са имената Александър, Георги, Мартин, Иван и Димитър, като в първата двайсетка обаче липсват традиционни доскоро имена като Йордан, Васил, Тодор и Атанас. При новородените момичета най-предпочитани са имената Виктория, Никол, Сияна, Михаела, Ванеса, Моника и др. На пръв поглед – нищо тревожно! Обезпокоителни обаче се оказват по-детайлните изследвания на БАН и по-специално резултатите от тригодишния проект „Съвременната българска антропонимна система“, според които през последните години в България се появяват страшно много будещи недоумение имена. Ето какво споделя проф. д-р Анна Чолева-Димитрова, ръководител на секцията „Приложна ономастика“ в Института за български език на БАН и на проекта:

Бихте ли ни разказали какви са основните тенденции при личните имена?

Тенденциите могат да се разглеждат както по отношение на именуването (на кого се кръщават децата), така и по отношение на резултатите от това именуване – кои са най-предпочитаните лични имена в България. Нашите изследвания през последните години са съсредоточени само върху имената на новородените, защото тези имена ще ни покажат какви са тенденциите.

Картината не е еднаква за цяла България. Ние установихме, че има значение дали става въпрос за София, Пловдив или Варна. Всеки град си има и своите любими имена. В тези три, изследвани от нас населени места се забелязват и някои общи тенденции – интерес към личните имена на историческите личности. Така, освен добре познатите досега Крум, Борис, Симеон, Иван Асен, се появяват и нови – Ростислав, Тервел, Пресиян, Телериг, Радомир, Кубрат и др., които са със зачестена употреба. Друга модна тенденция е появата на много двойни лични имена, та дори и тройни. Твърде харесвани са кратките имена – напр. Ая, Ия, Ния, Тео, Део и др. През последните години нахлуха и изключително много чужди имена. Това донякъде е негативна тенденция, която, ако се разрасне, има опасност да обезличи родната личноименна система. Забелязва се именуване на момичета с типични досега мъжки лични имена и обратното – например появиха се женските лични имена Самуила, Пресияна, Методия, както и мъжките Камелиян, Елеонор, Розалин.

Във вашето проучване стигате до извода, че в много случаи традиционните български имена са заменени с техните западни варианти – напр. вече не се среща името Николина, а е предпочетен неговият френски еквивалент. Вашият коментар?

Все още традиционните български имена са на почит сред българските родители, но голяма част от тях са заменени с техните западни варианти. Предпочитана е френската форма на женското лично име Никол, вече все по-рядко може да се открие Николина, Николинка.  Емили е налагащата се форма пред традиционната досега Емилия. Името Ангелина вече не се радва на популярност, то е абсолютно изместено от Анджелина и обяснението е съвсем просто – тази мода се свързва с името на известната американска актриса Анджелина Джоли. Това е и една друга тенденция – загуба при голяма част от българите на чувството за родно, домашно, за принадлежност към даден народ.   

Шехерезада, Инджи, Кенан – модата на турските сериали и изобщо на сериалите влияе ли върху избора на име?

Именуването на герои от телевизионни сериали не е ново явление. То се радваше на засилен интерес от страна на родителите допреди няколко години. Тази именна практика обаче е на път постепенно да изчезне – през последните години са отбелязани единични случаи на имената Инджи и Шехерезада.

Доколко е удачно съчетаването на лично име с типично английско звучене и българска фамилия – Манчестър Ганчев например?

Това може да е проява само на лош вкус. Всички чужди лични имена в съчетание с българските бащини и фамилни предизвикват почуда и смях. Всеки народ държи на традициите си, в това число и на имената си. С този избор донякъде доказваме колко сме объркани, а може би и отчаяни. Примерите са многобройни – Дейвид Стоименов, Айвън Харалампиев, Франческа Венциславова и др.

През последните години в България се появяват страшно много будещи недоумение имена – Трифозара, Пролетсин, Любовета... Това някакво търсене на уникалност ли е?

Българинът е индивидуалист. Понякога има слабост към странностите и търси неповторимото. Така се раждат много нови имена. Не бих казала, че точно тези имена могат да събудят недоумение – тук всъщност е проявено творчеството на българина.

Александър и Виктория са най-актуалните имена при новородените. Има ли обяснение за това?

При тези две имена се забелязва влияние на световни моди и тенденции. Те се радват на голяма популярност не само у нас, но и в много европейски държави, носят ги много известни личности... Не малка част от родителите са повлияни и от значението на личните имена. Виктория означава победа, а Александър – защитник на мъжете.

Кое е най-странното име, което сте открили по време на проучванията си?

Нямам пример за най-странно име. Нищо не може да ме учуди. Странни са ми твърде често повтарящите се чужди имена, които постепенно заливат списъците с имената на новородените деца. Те са толкова много, че е трудно да ги опишем: при момичетата – Грейс, Джоя, Джудит, Латоя, Летисия, Марая, Мегън, Роуз, Синди, Селин, Ума, Черил, а при момчетата – Брайън, Грегъри, Дейв, Джовани, Джо, Джорджи, Джъстин, Едмонд, Кевин, Конър, Оскар, Оуен, Леонардо, Лорънс, Лукас и мн. др.

Какво бихте посъветвали всички бъдещи родители? Кой да е водещият фактор, когато избират име за детето си?

Бъдещите родители, особено тези, които ще имат мъжки рожби, трябва да избират име на детето си с ясното съзнание, че един ден тяхното дете ще стане родител и ще даде своето име като бащино на децата си. Ако могат, нека да се обръщат по-често към българската традиция и към хубавите, звучни български имена, съхранени и през най-тъмните времена на особени изпитания за народа ни. Да не се забравят имената на бабите и дядовците – те ще бъдат щастливи, ако името им бъде продължено.

Вместо финалсъвет от „9 месеца“

Скъпи родители, когато избирате име за детето си, не забравяйте, че това дете няма да расте между четирите стени на вашия дом. Името, което ще му дадете, ще е неговото лице пред света – първо в яслата, след това в детската градина, в училището, в работата, в живота... Детето ви трябва да се гордее с него или поне да не се срамува, изричайки го. Може „Челси” да е любимият отбор на съпруга ви, Анджелина Джоли да е вашият идеал за жена, Пенка да е най-добрата баба, а всяка вечер на екрана да гледате Инджи... Но вие не избирате име на вашия домашен любимец, а на вашето собствено дете. Нали искате най-доброто за него?!     

По света

Сайтът за родители The Baby Centre всяка година публикува списък с най-странните бебешки имена. За изминалата 2012 г. сред най-шантавите момичешки имена попадат Критика, Ванилия, Ексел, Йога, Дева, Зеландия, а сред момчешките – Гугъл, Трон, Риск, Гудак, Крузо, Манго, Елит, Бургер.

Весела Славчева