Проучване, засягащо над 6 000 майки и техните новородени деца (едно от най-големите подобни проучвания), потвърждава факта, че пушенето на цигари по време на бременност модифицира химически ДНК на плода, по начин, който наподобява модели, наблюдавани у възрастните пушачи. Освен това, учените са идентифицирали нови гени, свързани с развитието, които се повлияват от пушенето.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Трудът, публикуван на 31-ви март в American Journal of Human Genetics, предлага потенциално обяснение на връзката между пушенето по време на бременност и здравословните проблеми при децата.

„Удивително е, че при новородените откриваме същите епигенетични сигнали, каквито и при възрастните пушачи. Съществува голямо припокриване“ – казва един от водещите автори на проучването Стефани Лондон, епидемиолог и лекар от National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS), САЩ. „Плодът не вдишва цигарения дим, но е изложен на същите химикали, тъй като те навлизат в кръвта му през плацентата.“

При провеждането на по-малки проучвания, и преди са откривани връзки между пушенето и химически модификации на ДНК (метилиране) при развиващите се ембриони, но по-мащабните анализи позволяват на учените да разкрият повече модели. Международният екип събрал резултати от 6 685 новородени и майките им, от цял свят. Въз основа на попълнени от майките въпросници, те били разпределени в три категории: „постоянни пушачи“, които пушели цигари всеки ден по време на цялата бременност (13%), „непушачи“ (62%) и такива, които пушели само понякога или са спрели цигарите в началото на бременността (25%).

7 факта за бебето в утробата, които ще ви изумят

За да анализират метилирането на ДНК на новородените, учените взимали проби главно от кръвта в пъпната връв след раждането. При бебетата на „постоянните пушачки“ ДНК била модифицирана на 6 073 места, в сравнение с бебетата на „непушачките“. Около половината от тези места можели да бъдат свързани с даден ген.

Лондон и колегите ѝ установили, че тези гени са свързани с развитието на беля дроб и нервната система, рак, вродени дефекти като заешка устна и цепка на небцето и други. Отделно изследване показва, че много от тези модификации се запазват с развитието на детето.

Източник: https://nauka.bg/