Имаме удоволствието да ви срещнем със Стефи, грижовна майка, изцяло отдадена на грижи за своята малка дъщеричка – 5-месечната Рая. Стефи посещава редовно нашите лекции, обича всеки месец да прелиства с интерес страниците на списанието и с радост прегърна идеята да се срещне с нас, за да ни разкаже повече за любовта й към нашата инициатива, споделяйки емоциите, които сме събудили в нея. А малката Рая бе така добра и ни позволи лично да направим снимките, които, както сами виждате, внасят цвят и топлина на следващите редове. За полезните съвети, хубавите преживявания и предизвикателствата на родителството ще научите повече от разговора ни със Стефи.

Спомняте ли си кога и как научихте за лекциите на списание „9 месеца”?

Спомням си, да. Като майка, чакаща първата си рожба, исках да бъда информирана за всичко, което ми предстои. В разговор с приятелки те горещо ми препоръчаха лекциите на „С „9 месеца” на училище”.

DSC 0492

С какви емоции си тръгнахте след първото посетено събитие?

Нетърпение и щастие.

Кое ви накара да зачестите посещенията си при нас?

Лекциите ме зареждаха, обогатяваха ме, с тяхна помощ се чувствах уверена да вървя смело напред към подготовката ми за Малечка. Следях с интерес информация за всяка следваща лекция, нямах търпение за поредното си посещение.

DSC 0307

Оказаха ли се полезни съветите, които получихте на нашите лекции, моментът на раждането извика ли в съзнанието ви някои от думите, които сте чули на нашите събития?

Определено. Водещото ми поведение беше до голяма степен повлияно от наученото. В самия момент на раждането се сетих за лекцията на тема: „Дишане по време на раждане”, и по-конкретно припомних си следните думи: „вдишване, докато не се подуе корема, и бавно издишване”. Без съмнение съветът се оказа полезен и от опит мога да кажа – по тази начин контракциите се облекчават значително. 

 DSC 0359

Стремим се лекторите, които каним, да бъдат добри професионалисти на първо място, но и да са приятелски настроени към нашата аудитория. До момента случило ли се е да се доверите на някой от нашите лектори до толкова, че да създаде близки отношения с него?

Адмирации към вашите лектори. Тук е моментът да им благодаря. Да, имах ситуация, в която получих приятелско отношение и помощ извън лекциите от една от вашите лекторки. Те са приятелски настроение към нас и винаги са готови да успокоят притесненията ни като бъдещи родители, отговаряйки на нашите въпроси, дори и понякога те да бъдат извън темата на конкретната лекция.

Разказвали ли сте на ваши приятелки за инициативата „С „9 месеца” на училище”?

Да, и ще продължавам да разказвам, защото за мен инициативата е прекрасна.

Има ли нещо според вас, което отличава лекциите ни от всички останали, които се организират в момента?

Вашите лекции дори за момент не са събудили в мен желанието да посетя други. Темите, които предлагате, са разнообразни, обхващат различни аспекти от отглеждането на дете и смело мога да кажа – дори месец посещения е достатъчен на бъдещата майка, за да се почувства подготвена за предизвикателствата, които й предстоят. Лекциите са изчерпателни и винаги поднесени по интересен начин.

На последното събитие, на което се видяхме, вие пожелахте да подарите подарък на една от присъстващите майки. Кое ви накара да го направите?

Исках да зарадвам някоя бъдеща майка. Докато бях бременна, всички бебешки неща събуждаха в мен нежно усещане, умиление, караха ме да се чувствам щастлива и с нетърпение да очаквам появата на своята рожба. Постъпката ми бе продиктувана и от желанието ми още отсега да давам пример на своята 5-месечна дъщеря.

DSC 0503

Как се чувствахте, когато моментът на раждането наближи, спомняте ли си какви бяха мислите ви тогава?

Спомням си, бях много смела. Нямах време за чувства и емоции. Знаех какво да правя и го правех. Докторите казваха, че съм герой. Благодарение на вас!

Леко ли бе раждането ви или имаше усложнения? А бременността ви, как протече тя?

Забременях на 18 години, а на 19 родих. Може би много хора ще си кажат, че съм малка, нямам опит, но аз твърдо ще им заявя, че това не е така. Макар и на своята крехка възраст, аз успях да завърша средното си образование – бременна и работеща до средата на осмия месец. В момента съм студент и изучавам „Право”. Няма да кажа, че ми е било трудно, а напротив – ще кажа, че съм благодарна за това, което ми се случи! Сега мога смело да заявя, че съм крачка напред в сравнение със своите връстници. И все пак нямаше да се справя без подкрепата на майка ми и баба ми. Благодаря им за това, че са до мен!
Относно момента на раждането – почувствах необичайна болка, която бе последвана от друг болезнен дискомфорт. В този момент опита, който придобих на вашите лекции, ме накара да засека на колко минути са  болките. Когато започнаха да зачестяват, спокойно взех вече приготвения си багаж и тръгнах към болницата. След 16 часа контракции родих по естествен начин здраво бебче, тежащо 3, 400 кг. Кръстих я Рая.

DSC 0462

Какво изпитахте, когато прегърнахте за първи път Рая?

Почувствах се безсмъртна, държах целия свят в ръцете ми. Буквално.

DSC 0453

Как майчинството промени живота ви?

Майчинството ме научи да не мисля първо за себе си. Това малко ангелче ме направи по-разумен, отговорен и любвеобилен човек. Вече разбрах колко много всъщност помагам, оказвайки съдействие на майка, опитваща се да свали количката на детето си по стълбите. Всичко, което съм учила на теория, сега прилагам в ежедневието си.

DSC 0513

Какво бихте пожелали на всички бъдещи майки, които трепетно очакват появата на тяхната рожба?

Мога да им дам съвет, казвайки им, че предварителната подготовка със знания и информация ще им помогне за по-лесното отглеждане на техните деца. От сърце им желая да отгледат здрави и стойностни хора! 

 

Разговора проведе Християна Гълъбова
Снимки: Християна Гълъбова