Едни от най-древните представи на хората, населяващи Стария континент, са свързани с предсказанията за съдбата на новороденото според деня и месеца на неговото раждане. Така например според старите французи не е добре дете да се роди във високосна година, защото болест ще настигне него и майка му. Италианците вярвали, че родените през март са склонни към психични разстройства, а родените през септември били немирни като пчелите, защото септември се приемал за месеца на тези насекоми. В Сардиния вярвали, че който се роди в седмицата на Рождество Христово, може да опази всички от своя род от загуба на пари.

Ако денят на раждане е понеделник, според българите детето е белязано със знака на трудолюбието и земеделието. При всички случаи се приема, че родените във вторник ще са изключително нещастни, защото вторник е лош, черен ден. В един случай детето много ще боледува, в друг – няма да има късмет. В някои краища на страната на дете, родено във вторник, независимо от пола му, слагат обица на лявото ухо, за да го предпазва от лоша съдба. Сряда се приема за половин ден, работи се само до обяд. В този ден се извършват и повторните бракове. А детето, родено в сряда, ще има късмет само наполовина. Добър ден за раждането на дете е четвъртък. Детето ще е щастливо, много ще пътува, ще вижда нови земи и нови хора, ще е мъдро и знаещо, както мъдри и знаещи могат да са скитниците. Ще е и благословено, защото в старите вярвания скитникът се е приемал за посредник и посланик на боговете. В петък се раждат търговците, защото "петък е пазарен ден", затова много пари и стока ще минават през ръцете им. Според италианците от Тоскана обаче в петък – деня на Венера, се раждат неудачниците. Съвсем обратното мислят европейските мюсюлмани, за които петък е свещен ден и тогава се раждат късметлиите. Най-интересна е представата на българина и въобще на европееца за децата, родени в събота, наричани съботничави. В митологичен план това е денят на мъртвите и на култовете към тях. Тогава се извършвали погребенията, помените и жертвоприношенията. Хората, родени в събота, са надарени с умението да виждат духове, да тълкуват пророчески сънища, да прогонват злите сили. Те са изключително чувствителни, затова трябва да носят някакъв амулет или талисман, който да пази живота и здравето им. Що се отнася до неделята – тя е празник и затова родените през нея са щастливи и късметлии, на тях всичко им спори, защото са родени на Божия ден.

В една френска песен се пее: “Който се роди в понеделник, ще умре млад; роденият във вторник го чакат лоши дела; в сряда се раждат храбрите воини; в четвъртък ще ти върви горе-долу; роденият в петък ще познае късмета, но и изпитанията, а в събота, ако се родиш, ще виждаш духове и ще предскажеш Страшния съд.”

Темпераментът на човека, някои черти от неговия характер и обстоятелства в живота му се намирали в пряка зависимост от времето, в което се появява на този свят. Ако духа силен вятър, детето го очаква бурен живот, ако вали дъжд или сняг – грозят го лишения и страдания, затова най-добре било да се родиш в ясно слънчево утро. Тогава животът ще е спокоен и ще се радваш на добро здраве и щастие.