Умората е сред често срещаните оплаквания по време на бременността. Тя е особено осезателна през първия и третия триместър. Добрата новина е, че има лесни и приятни начини да повишите енергията си. Ето някои от тях.

Започвайте деня си с разтягане и упражнения

Стречингът мобилизира цялото тяло като засилва притока на кръв и кислород към мозъка. Той също така е много добър лек срещу болки в ставите и мускулите, а те често спохождат бременните жени. В интернет пространството съществуват много видео клипове и сайтове със специални упражнения за разтягане за бременни, които можете да следвате. Ако имате някакви притеснения, преди да започнете, се консултирайте с наблюдаващия ви гинеколог.

Препоръчително е да наблегнете и на физическите активности. Много подходящи спортове през този период са бързото ходене, плуването, колоезденето, йогата, пилатесът. Освен че имат ободряващ ефект, упражненията също така помагат за добрия сън и повдигат настроението заради отделянето на ендорфини в тялото.

Следвайте здравословен хранителен режим

Дори и да не изпитвате глад сутрин, започвайте деня си с подходяща храна. Закуската е особено важна след дългия нощен сън, тъй като тялото ви е с ниски нива на енергия и микроелементи. Тя трябва да се състои от качествени въглехидрати и протеини, които ще ви помогнат да се чувствате заситени и енергизирани. Опитайте например с препечен пълнозърнест тост с яйца и домати, кисело мляко с овесени или други ядки (бадеми, лешници, орехи). Включете в менюто си повече плодове и зеленчуци, избягвайте доколкото е възможно преработените храни и бързите въглехидрати като бял хляб и сладкарските изделия, защото те водят до бързо повишаване на кръвната захар в организма, след което ни карат да се чувстваме сънливи. Не забравяйте да пиете и достатъчно вода. Тя е изключително важна за почти всички процеси в тялото и има своята значителна роля в поддържането на високи нива на енергия. Стремете се да изпивате поне 2–3 литра на ден.

Спете достатъчно

Бременните жени се нуждаят от 8–9 часа сън през нощта. Не се колебайте да поспивате винаги, когато имате такава възможност. Дори и 15–20-минутни дремки могат да бъдат достатъчни, за да се почувствате бодри. Но внимавайте да не прекалите със съня – това може да доведе до обратния ефект.

Повече време на слънце

От него ще си набавите различни витамини и най-вече витамин D, който е много важен за имунната система. Добре е поне 20 мин. на ден да прекарвате на пряка слънчева светлина – постойте на някоя пейка в парка или се разходете. Можете да си набавите необходимите за организм вещества дори и при облачно време. Тогава просто трябва да постоите навън по-дълго.

Ограничете кофеина

Въпреки че умерената консумация на кафе е позволена по време на бременност, опитвайте се да не надхвърляте 1 чаша на ден. Стимулиращият ефект на кофеина може да се отрази негативно на съня и настроението ви. Добър заместител е освежаващият ментов чай, но не прекалявайте с количествата. Тонус и добро настроение ще ви гарантира и Шуслерова сол №5 на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Тя стимулира мозъка и работата на сърдечния мускул и подобрява кръвообращенето, има релаксиращ ефект и енергизиращ ефект. Разтворете 10 табл. в топла вода и я изпийте на малки глътки. Шуслеровите соли са напълно безопасни и подходящи за употреба по време на бременност и кърмене. Единствените с гарантиран ефект са оригиналните соли Немския хомеопатичен съюз. Могат да бъдат намерени само в аптеките.

Чай от джинджифил

Според различни изследвания има връзка между умората и сутрешното гадене по време на бременност. Чай от джинджифил може да потисне гаденето. Специалистите препоръчват и хранене на малки порции през деня, така ще предотвратите изпразването на стомаха. При гадене и повръщане, придружени с болки в стомаха, можете да облекчите състоянието си и с помощта на комбинацията от Шуслерови соли №2 , №7 и №8 на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Приемайте сутрин по 5 табл. сол №2 за енергия и адаптиране на организма към настъпилите с бременността промени. Важно е да я взимате още от самото начало, защото тази сол подпомага деленето на клетките и растежа на плода. На обяд – по 5 табл. сол №8, която отговаря за баланса на течностите в организма и ще ви предпази от обезводняване, ако гаденето е съпроводено с повръщане. Вечер – по 5 табл. сол №7. Тя отпуска мускулатурата на стомаха при спазми и действа релаксиращо на психиката. Приемът трябва да продължи до отшумяване на симптомите.

Баня на стъпалата

Редуването на топла и студена вода по крайниците не само ще помогне за повече енергия, но и ще допринесе за намаляване на отоците около глезените. Правете го 2–3 пъти дневно и скоро ще усетите разликата. Добре е да го комбинирате с Шуслерова сол №8, която ще ви предпази от прекомерно задържане на течности. Приемайте по 5 табл. дневно. За по-осезателен ефект включете и Шуслерова сол №10 под формата на мехлем. Тя ще подпомогне изхвърлянето на ненужните течности от организма. Мажете проблемни участъци 2–3 пъти дневно с мехлема.