Бременността ви вече е към своя край и финалът наближава. Странно, но точно когато коремът ви е най-голям, сте обладана от силно желание да подреждате и чистите. Това трескаво състояние се нарича синдром на “гнездото” и в него се крие сериозна психологична мотивация – всичко трябва да е перфектно за посрещането на бебето.

Хормоните – отвътре и навън

С наближаването  на раждането обмяната на веществата се ускорява, за да може родилният процес да премине без трудности. Тази изненадваща активност на организма е вид тренировка за голямото изпитание на раждането. Бъдещата майка се старае домът й да е безупречен за пристигането на бебето. Двигателят на тази необуздана страст към чистота са хормоните.Мания дни преди раждането

Синдромът на „гнездото” не зависи от вашия характер. Дори да имате спокоен темперамент, може да станете жертва на чистофайничеството, на което биха се поддали по-емоционалните ви „колежки”.
Страстта към чистене и лъскане на дома се появява една-две седмици преди раждането. Понякога дори приливът на енергия и стремежът към перфектност идват в късните часове на нощта. Странното е, че бременната се вторачва дори в най-труднодостъпните места у дома.

Ако забележите, че сте жертва на това вманиачаване, вземете предпазни мерки. Все пак мислете за бебето, което трябва да родите, и за неговата безопасност. Не прекрачвайте разумните граници.
Не се качвайте нависоко.
Не използвайте токсични почистващи препарати.
Не вдигайте тежко, не влачете мебели.
Избягвайте резките движения.
Щадете гърба си – той е особено уязвим при всяко прекомерно натоварване.

Почивките
Колкото и да ви се иска да изчистите цялата къща и да преподредите мебелите, не се преуморявайте. В тези последни седмици стресът е вреден и може да влоши обичайните ви трудности и болежки – тежестта на корема, безсъние, болките в гърба... Ако сте изтощена за родилния процес, по-трудно ще се справите. Ненужното напрежение на мускулите е загуба на енергия, а изтощението намалява възможността за контрол.
Затова опитайте се да преодолеете синдрома на “гнездото”. Не се напрягайте и не вършете неща, които надхвърлят силите ви. Съобразявайте домакинските задължения със състоянието си.

Намирайте си приятни занимания
За да преодолеете желанието за чистене в последните седмици до раждането, може да се ангажирате с друг вид занимания. Упражнявайте техниките на дишане, разхождайте се, пригответе чантата си за болницата, срещайте се с приятелки…Това е най-подходящото време "да заредите батериите" не само за раждането, но и за следващите месеци на грижи около бебето.

Разпределете задълженията
Не бъдете прекалено взискателна към партньора си и го оставете да ви помага както той си знае. Не можете и не бива да се справяте с всичко сама. Любимият може да ви отмени в някои домакински задължения като чистенето с прахосмукачката и простирането на прането.
И не се срамувайте от манията си за „гнездото”. Споделете за нея с близките и им обяснете, че става въпрос за временно емоционално състояние. Те ще ви разберат и ще ви помогнат.

Дора Ангелова
психолог