„Не е важна целта, а самото пътуване”, гласи една известна максима. В началото на отпускарския сезон при мисълта за предстоящо пътуване с автомобил косите на много млади родители се изправят от ужас. Картините на войнствени викове в знак на протест и безкраен плач, придружен с упорити опити от страна на детето да се освободи от „капана” на столчето за кола, често попарва ентусиазма за дългоочакваната лятна почивка.       


„Дано да спи по време на целия път”, е плахата надежда на родителите, която обаче рядко се оправдава, когато детето им вече е навършило една година.

Вместо обаче да променят плановете си, достатъчно е майката и бащата да предизвикат малко изобретателността си и освен за безопасните условия за път, да помислят как да направят дългите часове в колата максимално неусетни и забавни за малкия палавник. Ето и няколко идеи, които ще помогнат цялото семейство да започне ваканцията си без излишни нерви и в добро настроение…   

Нека си попеем…
Слушането (и припяването) на дискове със забавни детски песнички или пък с друга по-танцувална музика ободрява детето и го разсейва от неудобството да седи дълго на едно място. Ако пък музиката е по-тиха и баладична, тя може и да го приспи.

Вземете любимите играчки!
Не забравяйте да вземете в колата няколко от любимите играчки на детето си. Все пак избягвайте играчките с остри ръбове, както и пъзелите или конструкторите с по-дребни части. Добре е да изненадате детето си и с някоя нова малка играчка.

Малките чудеса по пътя
Не забравяйте, че вашият малък наследник точно сега открива света и всяко дребно нещо привлича вниманието му. Помагайте му да улавя любопитни моменти и обекти по пътя, които той ще наблюдава със завиден интерес и вълнение. Всяка прелитаща птичка или голям камион е забележително откритие за него. 

Не е време за книжки
Книжките с картинки не са особено препоръчителни за разглеждане в колата.

Мини DVD плейър
Мненията за поставянето на мини DVD плейър в колата за детето са доста противоречиви. От една страна, филмчетата приковават по-дълго време детското внимание и могат да донесат смях и забавление. Според опита на много родители гледането на филмчета в колата не предизвиква прилошаване у малкото дете. 
От друга страна обаче, изборът на този вариант за разсейване е поредното доказателство, че все по-трудно се намират стимули детето да се откъсне от екрана, пред който и без това то прекарва твърде много време.

Чести спирки
Когато сте на път с дете, честите спирания за разходка и похапване са задължителни. Така осигурявате възможност на току-що проходилото момченце или момиченце да изразходва поне малко от енергията си, която е принудено да сдържа в колата

 Д-р Дора Лъчезарова
 педиатър