През бременността ще чуете какви ли не митове и легенди какво може и какво не бива да правите. Важното обаче е да се доверите само на проверени източници и да разберете какво се случва с организма ви и с бебето ви през 9-те месеца. Ето един кратък наръчник за истините и неистините през бременността. Проверете знанията си.

Когато сте под стрес, това вреди на бебето.
Лъжа.
Няма категорична медицинска зависимост между психичното напрежение и развитието на плода в утробата ви. Последни проучвания показват, че кортизолът – хормонът, който се отделя, когато сте под стрес, дори може да повлияе благоприятно върху развитието на мозъка на бебето. Ето защо може да се успокоите. Нормално е да се притеснявате през 9-те месеца, но не изпадайте в паника. Стресът и прекалено многото емоции не могат да навредят на детето.

Ако имате много киселини през 9-те месеца, детето ви ще се роди с буйна коса.
Истина.
Проучвания на английски учени са доказали категорично, че 82% от жените, които страдат от киселини и не могат да се преборят с тях през бременността, раждат бебета с много гъста коса. Дами, които не се оплакват от неприятното парене, пък се радват на “плешиви” наследници. Обяснението е просто – хормонът, който предизвиква киселините при майката, влияе върху растежа на косата при децата.

Ако правите секс през последния месец на бременността, може да предизвикате раждане.


Истина.
Жените, които се отдават на страстни ласки след 36-ата гестационна седмица, могат да родят много по-рано от тези, които се въздържат от интимни удоволствия. При тях раждането избързва с 2 до 5 дни преди определената дата. Причината са съставът на спермата и женските хормони, които действат като спусък за раждането. Ако сте близо до термина и не ви се чака повече, това е един приятен начин да ускорите появата на бебето. Нищо не ви пречи да го изпробвате.

Ако ядете фъстъци през бременността, бебето ви ще е алергично към тях.
Истина/Лъжа.
Със сигурност, ако хапнете шепа фъстъци през 9-те месеца, едва ли ще навредите на бебето по някакъв начин. Ядките съдържат много протеини, които са изключително полезни. В случай обаче че вие или бъдещият татко сте алергични или имате астма, рискът детето да развие алергия е по-сериозен. Тогава най-добре избягвайте консумацията на вкусните ядки през 9-те месеца и докато кърмите. След това отново ще може да им се наслаждавате на воля.