Къде бъдещите и настоящите майки ще празнуват коледните и новогодишните празници? Как си представят първите часове на Новата година с малкото човече? Кой ще им помага за украсяването на къщата и за приготвянето на празничната вечеря? Спазват ли традициите? Списание “9 месеца” направи проучване сред 173 бъдещи майки от София, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са повече от 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

77% от бъдещите майки предпочитат да прекарат коледните и новогодишните празници вкъщи, в позната обстановка и на спокойствие. Повечето от тях са на мнение, че само у дома ще могат да си починат и да полегнат, щом усетят умора. Заобиколени от познати неща, те ще се чувстват по-сигурни.


Част от анкетираните вече ще са родили до Коледа. Те са единодушни, че това ще са най-спокойните им празници, защото няма да правят голяма трапеза и да канят много гости. 20% от запитаните планират да посетят родителите си за Рождество Христово и да се забавляват с приятели на Нова година. Само 3% са склонни да рискуват и да предприемат пътешествие, като за празниците заминат в чужбина.

87% от бременните искат бебето да преживее първата си Коледа в добре украсена къща, с голяма коледна елха и безброй подаръци. Някои от запитаните искат да направят специална коледна бебешка украса. 23% от анкетираните предпочитат да не се занимават с бебето през нощта на Бъдни вечер и навръх Нова година. Те ще потърсят някого, който да поеме грижите за детето в тези часове. 13% от запитаните ще настояват половинката им да се преоблече като Дядо Коледа и официално да донесе подаръците за бебето.

56% от бъдещите майки започват подготовката за празниците поне две седмици по-рано. Те отделят достатъчно време за купуването на подаръци, за пазаруване, за празничната трапеза и, разбира се – за украсата на къщата. Повечето от тях искат да купят елха поне една седмица преди Коледа, за да създадат празнично настроение. 34% от жените обаче не обичат да правят големи планове и оставят всички приготовления за последния момент. Според тях няколко дни преди Коледа са напълно достатъчни, за да се свърши всичко необходимо за посрещането на празника. Има и такива (10%), които обичат да изпипат всеки детайл и започват подготовката месец преди големите празници.

70% от анкетираните първо ще купят коледен подарък за бебето независимо дали то е родено дотогава, или не. Едва след това ще мислят за останалите членове на семейството. Според тях в момента цялото внимание трябва да е насочено към малкото човече и то да усети радостта от предстоящите празници наравно с възрастните. Други (13%) обаче смятат, че бебето ще получи много подаръци след раждането и затова ще купят първия подарък за партньора си. Те са на мнение, че той има много повече заслуги от малкото човече и трябва да му се засвидетелства голямо внимание. Останалите (17%) ще помислят първо за себе си и още няколко седмици преди Коледа ще си купят подарък.

92% от бъдещите майки са категорични, че бебето ще получи подарък за Коледа. Според тях дори и да е неродено или много малко, то трябва да усети коледния дух. Има и такива (8%), които са на мнение, че бебето ще е прекалено малко и нищо няма да разбере от подаръците, затова е по-добре да купят нещо за себе си или за половинката си.

43% от запитаните ще разчитат на майка си да им помогне в приготвянето на празничната вечеря и в украсяването на къщата. Почти толкова (40%) ще повикат свекървата си и ще чакат нейните напътствия за подредбата на дома и софрата. Само 10% ще ползват помощта на половинката си и още отсега са готови да направят списък на необходимите хранителни и други продукти. Има и такива (5%), които няма да търсят подкрепа и сами ще се справят с всички приготовления за празниците.

98% от бъдещите майки стриктно спазват традициите и обичаите по Коледа и Нова година. Те са на мнение, че малките неща правят тези празници така желани и значими. Повечето от бъдещите майки ще месят постна питка за Бъдни вечер и ще приготвят баница с късмети за Нова година. Бременните са категорични, че ще покажат на детето българските обичаи, когато то порасне.

76% от жените ще изпият чаша вино или шампанско на празниците. Повечето бъдещи майки не са склонни да пият повече, защото знаят, че алкохолът може да навреди на бебето. 20% от анкетираните са категорични, че в полунощ на 31 декември могат да издържат и без традиционната чаша шампанско. Има и такива (4%), които са на мнение, че няколко чашки уиски, водка или друг концентрат няма да се отразят зле върху бебето.

24% от бъдещите майки са прекарали най-щурата си Нова година в чужбина. Точно в полунощ на 31 декември някои са били сред екзотиката на Токио, в планините на Уганда или са пушили наргеле в Кайро. Други (35%) твърдят, че са преживели най-веселите и забавни празнични дни сред приятели и близки роднини. Само 10% традиционно са купонясвали до зори в скъпи заведения.