17% от всички деца на планетата се раждат в Индия, Европа продължава да старее безвъзвратно

На всеки 4 минути в света се раждат над 1000 бебета, но разпределението им по държави и континенти е показателно за това кои са нациите и държавите на планетата, които ще са водещи в следващото столетие. Очаквано, Европа е на последно място по раждаемост.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

Данните са компилирани визуално от TheVisualCapitalist и са красноречиви. 17% от всички новородени в света се появяват на бял свят в Индия, която по експертни прогнози до средата на века ще настигне по население Китай, който към момента е втори по раждаемост с 10% абсолютен дял по този показател. Общо пък Азия е отговорна за над 50% от всички нови деца.

Макар отделните държави в Африка да не демонстрират кой знае какъв естествен прираст, събрани заедно те съставляват близо 33% от цялата раждаемост в света. От 1000-та бебета, които се появяват на бял свят на всеки 4 минути, на най-големия континент по площ в света се раждат общо 326. 

Добри новини - абортите в България намаляват

Двете Америки – Северна и Южна, са отговорни за около 10% от целия прираст или комбинирано само в Индия се раждат почти два пъти повече деца на всеки 4 минути отколкото там. От държавите на запад от Европа най-голям принос по този показател има САЩ с около 30 новородени.

Положението в Европа, чието население е около 740 млн. човека, е трагично и статистиката ясно илюстрира процесът на обезлюдяването на Стария континент, който реално започна преди повече от 20 години. Европа е отговорна за едва 5% от новородените деца, населението там е застаряващо, а през 2017 г. най-популярното мъжко име във Великобритания от Оливер изведнъж се превърна в Мухамад.

РАЗБЕРИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН

Конкретно за България пък статистиката показва, че почти не влизаме в списъка. Тук на всеки 4 минути се ражда приблително 1 дете, с което страната ни затвърждава обратната тенденция за прираст на наслението, което само за 10 години спадна от близо 7.6 млн. до 6.9 млн., по последни данни.

Източник: https://www.flagman.bg/