Освен физическо, предстои и психическо раждане на детето – насладете му се! 
Потиснатост, тревожност и тъга, заедно с промяна в съня, комуникацията и взаимоотношенията с околните, са част основните симптоми при депресията. Променя се и начинът на мислене на депресираната жена спрямо нея самата и другите хора. При тежката следродилна депресия качествено се променя начинът, по който жената се свързва със своето бебе, половинката си и близките. Нейната активност в живота на семейството се променя.

Изследванията сочат, че 90% от младите майки изпадат в депресия. Този висок процент шокира, но дори и да не го осъзнават, голяма част от жените се чувстват потиснати през първите седмици, а понякога и месеци след раждането. Чувстват тревожност, резки промени в настроението и плачат за най-малкото нещо. Според лекари следродилната депресия е свързана с рязкото спадане на естрогена и прогестерона след раждането. Те са категорични, че тези негативни чувства отминават от само себе си след седмица или най-много месец. Според други изследвания обаче следродилната депресия е сериозно състояние, което засяга 1 на всеки 4 жени и най-често се среща при раждащите за първи път. Според психолозите този тип депресия не може да се обяснява само с хормоните и да се чака да отмине сама. Те дават пример с майки, които са осиновили дете и също изпадат в депресия, без организмът им да е във физически постнатален шок.

Нещото, което с времето е оставено на заден план е грижата за майката след раждането. Стигнали сме до момента, когато цялото внимание и грижи се насочват към новороденото, а майката остава в сянка. А кой ще се погрижи за нея? Тя, влизайки в тази роля има много да учи и да се адаптира. Тя, по естествен път може да бъде отдадена на грижа само за бебето, защото той е крехко и изцяло зависи от нея – от нейната прегръдка, мляко, топлина, присъствие и милувка. Както знаем, обаче, човек за да даде, трябва да има какво. Някой трябва и на нея да даде, да се погрижи за нейното възстановяване и плавно встъпване в новата ѝ роля, докато тя гради увереността си и се влюбва в бебето си“, казва Галина Гъдуларова, сертифицирана дула. По думите ѝ някога това се е случвало от всички жени в семейството, племето, селото. В различните култури нещата варират, но най-общо се е приема, че първите 40 дни, тези в които не показваме и бебето навън, са свещен прозорец и за майката. Това е моментът, когато тя е най уязвима и податлива на влияние, като качеството на този 40 дневен прозорец може да повлияе качеството на следващите 40 години от живота ѝ. „Ако е оставена сама, необгрижена, вероятността да се стигне до т.нар. следродилна депресия не е малка. Ако обаче е обгрижена, така че да се възстанови напълно физически, да се чувства подкрепена емоционално и заместена на битово ниво, това би довело до една щастлива, отдадена, напълно влязла в силата си майка, готова да поеме „руля на кораба” майчинство без съмнения в способността си да го управлява. В съвремието по-рядко живеем близо едни до други, в малки общности, заобиколени от жени. Това да получим грижа след раждането се е превърнало в лукс или стечение на обстоятелствата. За щастие, има жени, които се отдават в служба на тази кауза – следродилна дула (postpartum doula). Незаменимо, задължително, изконно е новородената майка да получи грижа.

Мили майки и бъдещи такива, помислете за своето подхранване и благосъстояние. Вие винаги ще бъдете най-важният си човек, който за да даде любов на детето си, трябва да я даде първо на себе си“, завършва Галина

 

  • ЖЕНАТА СТРАДА, ЧЕ НЕ Е ЦЕНТЪР НА ВНИМАНИЕ

Доскоро всички са ѝ угаждали, глезили са я, а вече вниманието се насочва към бебето. Като майка тя осъзнава, че е естествено новороденото да е на първо място, но дълбоко в себе си изпитва носталгия и в същото време чувство на вина, защото тази носталгия ѝ се струва прекалено егоистична. Всъщност тя е нормална и не бива да се потиска. Споделете с околните как се чувствате и им напомнете, че вие също имате потребност от внимание.

  • ЗАГУБА НА КОНТРОЛ

Най-тежко за родилките е загубата на контрол. Много бременни, които са карали леко деветте месеца, почти не са променили начина си на живот – ходили на работа, излизали са с приятелки, били са на шопинг. Изведнъж всичко се променя и те са изнемощели, отпаднали и не толкова силни физически, колкото им се иска. Успокоителното е, че тези усещания отминават бързо. До няколко месеца ще успеете да се справяте с всички задачи и да контролирате ситуацията. Просто намалете собствените си изисквания и временно не се проявявайте като „идеалната домакиня“

  • РАЗОЧАРОВАНИЕ ОТ БЕБЕТО

Случва се някои майки в на чалото да не харесват бебето си. Представяли са си ангелче, слязло от реклама, което сладко спи или им се усмихва. А вместо това получават едно червено и подпухнало бебе със странна форма на главата, вечно ревящо. Не изпитвайте вина – не сте единствени. Стиснете зъби и изтърпете първия месец. Скоро бебето ще се промени, ще за почне да реагира и след няколко месеца ще ви се усмихне. Тогава детето ви наистина ще е като ангелче.

  • ДРУГ ПОГЛЕД

Източната медицина обяснява следродилната депресия със срязването на пъпната връв и отделя нето на двете аури, което нарушава една неповторима връзка. Периодът в утробата е един от най-сигурните от живота на човек. Нарушаването на тази връзка е тежко както за бебето, така и за майката. Майките се сблъскват с усещане за празнина, някои дори го описват като „дупка“ в себе си. Според източните вярвания по време на бременността аурата на бебето и на майката са слети. При отделянето им се смята, че се нарушава целостта на аурата на майката. С това се обясняват всички негативни чувства, които заливат родилката. Духовни учители препоръчват медитативни упражнения, като например да си представяте как аурата ви се издува като балон и обгръща мъника, за да се почувства те отново свързани с бебето.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

  • КАК ДА ПОСТЪПИТЕ

Работете с чувствата си! Психотерапевтът Цвета Таманова обяснява, че освен физическото раждане, предстои и психично раждане на детето и то има нужда изключително много от своята майка, която да бъде до него с възможност да удържи неговата емоция, да бъде съответна на неговата емоция, да може да го запознае със света. За целта, обаче, тя трябва да познава собствените си чувства и да ги управлява, а не да ги потиска и игнорира, да работи с тях, за да може да изживее магията на майчинството.

Не се притеснявайте от емоциите си, колкото и противоречиви и неестествени да са те. Приемете, че всичко е нормално и си повтаряйте, че е временно и бързо ще отмине.

Споделяйте с околните. Дори всички да говорят и да се интересуват само от бебето и вие сте важна в тази ситуация.

Ако имате кой да ви помага, разпределяй те задачите и спете повече. Безсънието е основна причина за депресията.

Когато се почувствате по-добре, се заемете с физическа активност, съобразена с положение то ви. Упражненията са перфектни срещу стрес.

Отделяйте време да се радвате на бебето. Ежедневието ви не е само хранене, повиване и къпане. Погушкайте го, потанцувайте с него на ръце. Това ще възвърне доброто ви настроение.

Вижте се с приятели, идете на разходка, купете си нещо красиво. Когато вършите познати дейности, на подсъзнателно ниво се убеждавате, че не всичко от предишния ви начин на живот е отминало.

Идете на фризьор, на масаж и козметик. Женските глезотии действат антидепресивно.

ВНИМАВАЙТЕ! Ако депресията се задълбочи с времето, обърнете се към психолог. За професионална помощ е време, когато в живота на една жена започва да липсва стремежът към удоволствия и тогава, когато се появи невъзможността да се откликва на емоционалността на детето. Детето има много силна нужда да се чувства свързано емоционално с майка си. Тогава, когато тя е депресивна, тя е като отсъстваща за него и то се чувства отхвърлено. Това обаче е много опасно за неговото психично развитие, предупреждават психотерапевтите.

Текст: Драгомира Иванова