И така, вече си имате нов член на семейството. Спокойната част от 9 месеца, през която малкото човече е обгрижено, защитено и нахранено в матката – свърши. Грижите по неговото отглеждане вече се падат на вас, естествено, с помощта на детски лекар. Как да го изберем?

Като всеки гражданин в страната, малкото бебе трябва да си има общопрактикуващ лекар, който ще ви бъде пръв съветник в отглеждането на детето. Добре е той да е и специалист педиатър, или поне да има опит в профилактиката и лечението на деца. Почти всички лични лекари имат специалност обща медицина, което включва и обучение по детски болести.

ПЪЛЗЕНЕ, ИЗПРАВЯНЕ И ПРОХОЖДАНЕ

У нас не е прието да се изискват документи за квалификация, но пък има интернет. Там можете да намерите всякаква информация за лекарите и мнения на „потребители“. „Кварталният Фейсбук“ върши отлична работа, разпитайте познатите ви майки, те ще ви дадат ценна информация за лекарите на своите деца от първо лице.

Важно условие е лекарят да е близо до дома ви

През първата година на детето ще ви се наложи да посещавате често детската консултация за прегледи и имунизации, най-малко един път месечно, понякога и значително по-често. Ще се убедите, че не е лесно с малко дете да се пътува километри в пек и лошо време, особено когато детето е болно. А понякога има и спешни случаи, когато близостта на кабинета е много важна.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Поинтересувайте се за организацията на работа на лекарския кабинет Обикновено детските кабинети са много натоварени, често се налага дълго чакане за преглед с болни, нетърпеливи и изнервени деца и майки. Предимство е, ако лекарят работи с часове, особено ако се записват по интернет. Така се пестят много нерви и време. Бонус е и ако има медицинска  сестра, така прегледите се осъществяват много по-лесно и бързо, особено когато има и имунизации. Добър вариант е, ако детската консултация е отделно, така не се смесват здравите деца с болни хора.Това се случва сравнително рядко, трудно е да се плаща наем на два кабинета. Обикновено има часове само за консултации на здрави деца, така също се избягва контактни с болни.

Много важно е да можете да разчитате на 24-часова помощ в случай на нужда

И понеже няма човек, който да работи денонощно целогодишно, лекарите сключват договор с медицински центрове за прегледи в извън работно време и почивните дни. Там прегледите за детето ви са безплатни (личният лекар плаща на центровете). Поинтересувайте се къде можете да потърсите помощ освен в кабинета. Изборът на детски лекар се прави още преди раждането, за да сте сигурни, че ще имате съветник от първия ден след изписването. Поговорете предварително за неговите виждания за отглеждане на детето, за новите начини за захранване, закаляване, ваксини и т.н. Важното е да сте на една вълна, да си имате доверие.

Какви са задачите на общопрактикуващия/детския лекар?

Обикновено още през първите 24 ч. след изписването той ви посещава в дома, за да прегледа детето и да ви даде наставления. Това е важно за родителите, но на практика е по-скоро жест на добра воля от лекаря. Детето все още не е негов пациент, няма акт за раждане, не е записано в неговата практика и юридически той няма ангажимент. Това става обикновено след 2 седмици, когато бебето вече има ЕГН.

ХИПЕРТОНИЯ И БРЕМЕННОСТ

До навършването на една година посещавате детска консултация ежемесечно за измерване на ръст, тегло, обиколка на глава и гърди, следене на физическото и умствено развитие, съвети за хранене и за имунизации. Между една и две годишна възраст консултациите са на три месеци, до седмата година на шест, а до 18-годишна възраст един път годишно, обикновено в началото на учебната година. Под детска консултация се разбира профилактичен преглед на здрави деца.

Тези съвети важат, когато имате избор...
В повечето случаи това не е така, много от педиатрите вече са в пенсионна възраст, а желаещи млади лекари да специализират детски болести – няма.
 

Успех, дано и да попаднете на точния човек!

Текст: д-р Павлина Андреева, педиатър с над 30-годишна практика, с усмивка и изключителен професионализъм отговаря на въпросите за алергиите, които всяка майка някога си е задавала след появата на бебето.