Момиченцето, което беше родено под отломките на сграда в Сирия след земетресението в понеделник, вече е в добро състояние и си има име – Ая, което на арабски означава „знак от Бога“, съобщи Асошейтед Прес. 

След като родителите и всичките ѝ братя и сестри загинаха вследствие на земетресението, нейният прадядо Салах ал-Бадран ще я вземе при себе си, когато бъде изписана от болницата. Той и семейството му успяват да се спасят от земетресението, но къщата им в северозападния сирийски град Джендерис е разрушена. Сега семейството живее в палатка. 

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

„След земетресението никой не е в състояние да живее в къщата или в сградата си. Само 10% от сградите тук са безопасни за живеене, а останалите са негодни“, казва той за АП.

Ая е открита в Джендерис повече от 10 часа след първото земетресение. Докато копаят през отломките на пететажната жилищна сграда, спасителите се натъкват на бебето, което все още е свързано с пъпна връв с майка си. За жалост, майката и бащата на Ая загиват под руините, както и четирите ѝ братя и сестри. 

Вероятно майката е родила момиченцето и е починала няколко часа преди да бъдат открити. Това казва д-р Хани Мааруф от болницата в Африн. „Нарекохме я Ая, за да спрем да я наричаме новородено бебе“, каза Мааруф. Състоянието ѝ се подобрява с всеки изминал ден и няма увреждане на гръбначния стълб, каквито бяха първоначалните опасения, каза той. 

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер в Сирия и Турция разтърси двете страни в понеделник. То сравни стотици сгради със земята и погреба над 21 000 души по отломките им. Ая е едно от многото деца, останали сирачета. 

Докосващи кадри! Жена заснема собственото си цезарово сечение

Въпреки че изминаха дни от земетресението, на места спасителните операции продължават. Така в петък, четири дни след трагедията, бяха спасени няколко оцелели, сред които и 10-годишно момче заедно с майка си след 90 часа престой под руините в южната част на Турция. 

Източник: https://btvnovinite.bg/