Фондация „За Нашите Деца“ стартира дарителска кампания „Мисия Украйна“ за спасяването на 1400 украински деца и семейства. 

Регионалният алианс „Подкрепа за Всяко Дете“ https://www.familyforeverychild.org/, включващ организации от България, Молдова, Грузия и Украйна, произлизащи от общата организация „Every Child“, се обединяват в подкрепа на децата на Украйна, чрез P4EC Украйна. Четирите организации сключиха споразумение за подкрепа, което гарантира доброто управление на програмата и прозрачност на разходваните средства.

Фондация „За Нашите Деца“ е координатор на кампанията в България. Тя работи пряко с украинската организация в подкрепа на деца в неравностойно положение Партнерство "Кожній дитині" (Partnership for Every Child Ukraine), в която екип от 18 специалисти се опитва да помогне на 1400 деца, настанени в приемни семейства и семейства на близки и роднини. Към настоящия момент всички те са на територията на Украйна и не могат да избягат от войната. 

„Нашите украински колеги са в крайна нужда от спешна подкрепа, за да могат да осигурят храна и чиста вода, основни хуманитарни, санитарни и здравни помощи. Чрез нашите Комплекси за ранно детско развитие в София и Пловдив ще подкрепяме с психологическа помощ и украинските семейства, които вече са в България.“, обявиха от фондация „За Нашите Деца“. 

Всеки, който иска да помогне, можете да дари по банков път или онлайн на сайта на фондацията, където ще намерите повече информация за кампанията: https://detebg.org/misia-ukraina

Всички дарения ще бъдат насочени към благотворителната организация Партнерство "Кожній дитині" (Partnership for Every Child Ukraine) и към програмата на фондация "За Нашите Деца" за подкрепа на украински деца и семейства, пристигнали в България. 
Програмата за подкрепа включва:

  • Директна финансова помощ на P4EC Украйна в грижата за безопасността на 1 400 деца и семейства (приемни, близки и роднини).
  • Осигуряване на храна, лекарства, чиста вода, санитарни материали и други необходими консумативи.
  • Комуникационни средства за връзка между социалните и хуманитарните работници и семействата с малки деца – телефони с интернет и таблети.
  • Автомобили за транспортиране и предоставяне на хуманитарна помощ на територията на Украйна и транспортиране на децата и семействата на по-безопасно място.
  •  Хуманитарна помощ на украински деца и семейства, които са прекосили границата на Украйна и са се насочили към Молдова.
  •  Хуманитарна, социална помощ и психо-социална подкрепа на украински семейства с малки деца, пристигнали в България чрез социалните услуги в двата Комплекса за ранно детско развитие в София и Пловдив.

Фондация „За Нашите Деца“ поддържа непрекъсната връзка със своите партньори от P4EC Украйна, за да се информира за обстановката в засегнатите райони, както и за постоянно увеличаващите се нужди от хуманитарна помощ.


Лице за контакт: Мариана Петкова, тел. 0887180055;  m.petkova@detebg.org;