По данни на НЦЗПБ в България е имало 4 случая на доказана денга, но това са лица, които са дошли отвън. Тази инфомация споделя в ефира на NOVA - д-р Бацелова.

Тя коментира още, че комарите, ако стигнат до болен човек и го ухапят – то тогава това насекомо ще се зарази и ще предаде вируса на поколението си, съответно става опасно, ако големи количества от комарите се окажат заразени в даден момент.

Вчера директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова обясни, че отдавна на територията на страната има тигрови комари. През 2011 г. за първи път в страната са уловени т.н. азиатски тигрови комари  Aedes (Stegomia) albopictus. Видът им е определен в отдел “Паразитология и тропическа медицина” към НЦЗПБ, с последващо потвърждаване в Института по паразитология в Университета в Цюрих.

Тези комари принадлежат към т.н. екзотични за Европа видове, тъй като ендемични райони на разпространението им са джунглите в тропическите и субтропическите области: Централна и Южна Америка, Индокитайски и Индийски полуострови, Субсахарска Африка.


Поради глобалните промени в климата на планетата  и в резултат на човешката дейност (изсичане на гори, войни и свързани с тях бежански потоци, търговия с екзотични растения и др.) комарите се пренасят в нови, неестествени за тях места. В Европа са пренесени чрез транспортни средства (самолети и кораби), въздушни течения и др.

Съвет към родителите на бебета и малки деца:

Приложете репелент за насекоми, специално предназначен за деца. За да бъдете спокойни, че бебето е предпазено от ухапвания, поставете мрежа за комари на кошарата или на количката.

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев тигровите комари са опасни. "Могат да носят някои заболявания. Не по-малко опасни са и други комари. Видът Aedes aegypti, отговорен за разпространението на вируса на жълтата треска, денга, чикунгуня и зика, се движи на север. Не се среща още при нас. Няма логика да се фокусираме върху един вид“, подчерта той.