Мисля си, че ако някога реша да напиша книга, тя ще се казва ,,Моето пътешествие в света на захранването и избора на детска кухня‘‘. Досещате се, че този период е оставил отпечатък и как иначе – когато си абсолютен новак, нямаш опит, а детето ти далеч не е от типа ,,хапва всичко с охота‘‘, първите две години са изключително емоционални. Като всяка майка и аз бях изправена пред многобройни въпроси и предизвикателства, свързани с храненето на дъщеря ми.

Първите стъпки

Започнахме захранването на Маргарита, когато тя навърши пет месеца. След като изчетох всевъзможни книги и статии по темата, реших, че това е най-подходящото време за нас. Консултирах се и с педиатъра на детето и той потвърди, че дава зелена светлина.

Първите храни, които въведох, бяха оризова каша и пюре от моркови – а причината да избера тях -- лесна смилаемост и нисък риск от алергии. Малката прие тези опознавателни лъжички с голям интерес, което ме накара да се почувствам доста уверена. Но след малките хапки беше време постепенно да увелича грамажа, да смеся зеленчуци, да обогатя вкусовете.

Да, да, закупих си бебешки уред за готвене на пара - как иначе. Детето обаче не харесваше нищо, получавах въртене на глава, сърдене, дърпане от лъжицата и дори бунт, съпроводен с плач. Примирих се с мисълта, че имам нужда от помощ – от една страна, за да предлагам различен избор, от друга – за да не губя време в приготвяне на храна, която отива в кофата. Баба под ръка нямах, та се заех да търся детска кухня. Лутах се, питах, четох, скролвах и накрая съвсем се обърках. Но, късметът идва тогава, когато не се отказваш и... voilà!

Изборът на подходяща детска кухня

В основата на ентусиазма ми бе залегнала идеята за кухня, която да предлага разнообразни и балансирани ястия, подходящи за възрастта на Магче. Моето упорство да намеря лесен начин за оценка на всяка кухня - при това НЕ на детската площадка, даде резултат. Попаднах на Национален Регистър на Детските Кухни. Всички кухни бяха подредени в списък, можех да поръчам чрез мобилно приложение, както и да сравня предимствата на онези, между които се колебаех. Оказа се, че животът ми стана далеч по-лесен. Не било лошо някой да върши това и онова вместо теб.

Ето някои от критериите, по които се ръководих при избора на детска кухня:

Качество на продуктите

 За мен беше важно храната да бъде приготвена от пресни и органични продукти. Проверих източниците на съставките и начините на приготвяне, за да съм сигурна, че Маргарита получава най-доброто.

Разнообразие на менюто

Желанието ми беше менюто да предлага разнообразни ястия, които да включват различни видове зеленчуци, плодове, меса и зърнени култури. Предпочитах в десертите да няма бяла захар.

Цена-качество

И все пак, въпреки че знам – всяка качествена услуга е по-скъпа, ми се щеше да намеря нещо на разумна цена. Ей така, да не съм с непрестанното усещане, че съм обядвала в скъп ресторант, само че за бебета. Да ви кажа – получи ми се!

Доставка рано сутрин

Исках храната да бъде у дома преди да се втурнем към дневната разходка – с други думи преди 10:00 часа сутринта. Повярвайте ми, има значение за целия ви график, не ми беше приятно - буквално, да не мога да мръдна от периметъра на нашия дом.

Моите препоръки

Ако сте във вихъра на захранването, търсите детска кухня или просто се оглеждате за възможности, не пропускайте да се запознаете с Национален Регистър на Детските Кухни. Приятно изненада съм от този проект и хората, които стоят зад него. Това е кауза, чиято цел да помогне на родителите, да улесни ежедневието им, да обогати знанията им. Благодарение на НРДК имате възможност лесно да пробвате различни кухни, ако се налага промяна, да тествате, да комбинирате, да разменяте и да сте гъвкави, водейки се по детето. А сега, ще ви издам и една тайна – когато останаха три кухни – финалисти в моята класация, помолих нашия педиатър да влезе в НРДК и лично да провери какво съм подбрала. След неговата тежка дума, направих и първата си поръчка.

Успех и на вас!

*текстът е част от специалната поредица Шифърът на мама, в която главният редактор на 9 месеца - Виржиния Николова, споделя своя личен опит с продукти/услуги, полезни за децата и техните родители.