Добри новини за родителите. Ограничените места в детските градини често затрудняват семействата и разпределенията на грижите за мъника се превърщат в истинско предизвикателство за работещите мама и татко. Подкрепа, под каквото и да било форма, е добре дошла. Сега държавата ще компенсира родителите с 372 лв. 

Важно за родители и ученици

Семействата на деца, които не са приети, поради липса на места, в общински детски ясли и яслени групи в държавни и общински детски градини, ще бъдат компенсирани с 372 лв. Това реши Министерският съвет в оставка като прие Постановление за определяне на реда и условията за предоставяне на средства от държавния бюджет за компенсиране през 2022 г. на разходите за отглеждане, възпитание и обучение на деца, които не са приети, поради липса на места, в общински детски ясли и яслени групи в държавни и общински детски градини, съобщиха от правителствения пресцентър. 

Месечният размер на средствата за компенсиране на разходите, пряко свързани с отглеждането и възпитанието за едно дете, съответства на средния месечен размер на средствата от държавния бюджет за издръжката на дете в общинските детски градини за съответната календарна година, който е в размер на 372 лв. По този начин ще се осигури равнопоставеност на децата от различните възрастови групи, посочват от кабинета.

Осигурените в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. средства са в размер на 600 000 лв. 

Родителите ще ползват болничен, ако детето им е под карантина

Компенсацията на родителите, пряко свързана с отглеждането и възпитанието и обучението на децата им, ще се предоставя само за периода от 1 септември до 31 декември 2022 г.

Източник: https://www.standartnews.com/