История за доброто в Търговище. Полицай спаси бебе, което е спряло да диша, съобщиха от ОД на МВР.

По време на обедната си почивка на 12 декември, инспекторът от сектор „Научно-техническа лаборатория“ Георги Гюрушев, както обичайно, е отскочил до дома си.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

Докато обядвал с 14-годишната си дъщеря, чул някакво тропане и говор на висок глас във входа на блока. В началото си помислил, че може да са подранили коледарчета.

Излязъл е веднага и видял своя съседка от горния етаж с бебе на ръце, която тичала от врата на врата по етажите с молба за помощ, тъй като бебето ѝ е спряло да диша.

Изпадналата в паника жена плачела и повтаряла - “Не диша, не диша. Отива си!“ Инспектор Гюрушев е попитал дали бебето не е глътнало някакъв предмет и за да отстрани тази вероятност, го е навел с главата надолу. Момченцето изглеждало безжизнено, устните и ръчичките му били започнали да посиняват.

Жена на 37 с особена бременност - плодът се развивал в черво

Първата мисъл на Гюрушев е била да се обади на Спешния телефон, но преценил, че трябва да се действа на секундата. Положил детето върху разпънато одеало на стълбището и веднага е започнал да му прави сърдечен масаж и изкуствено дишане.

След като редувал тия действия няколко пъти, бебето е започнало леко да си поема въздух. Тогава го увил в одеалото, взел със себе си майката и, без да се бави, с личния си автомобил ги е oткарал до Спешния център, където лекарите поели нещата в свои ръце и поставили на бебето маска с концентриран кислород. Вероятно в дома си момченцето е било получило гърч.

Лекари спасиха жена с огромно образувание в яйчника

Понастоящем малкият Емир, който е на година и 10 месеца, е все още в болницата заедно с майка си, но само за наблюдение. Опасността за живота му е преминала.

А инспектор Гюрушев от Спешния център се върнал вкъщи, за да успокои 14-годишната си дъщеря, която станала свидетел на случката и била твърде изплашена…Иначе познавал семейството, на което помогнал, едва от два месеца - тогава те се върнали от чужбина и наели квартира във входа, в който той живее.

В момента на инцидента бащата на бебето не е бил у дома си. Майката на спасеното момченце Венета Ангелова каза през сълзи: “Ако не беше Георги, сега малкият ми син нямаше да е жив. Нямам думи да изразя огромната си благодарност към този прекрасен човек! Не знам дали друг би постъпил като него, малко са такива хора... Да е жив и здрав и все така човечен!“

Лекари спасиха бебе, родено едва 575 грама

Полицейският служител е лаконичен в коментара си: „Не, не се чувствам герой, но съм истински щастлив, че успях да помогна на едно дете“.

Инспектор Гюрушев работи в системата на МВР от 18 години. Работил е в патрулно-постовата служба, в „Криминална полиция“, а вече пета година е експерт в научно-техническата лаборатория на областната дирекция. Многократно награждаван за постигнати професионални резултати. Баща на две дъщери. 

Източник и снимка: https://dariknews.bg/