Екип от Клиниката по детска кардиология на Националната кардиологична болница направи операция за транскатетърно затваряне на персистиращия артериален канал (ПАК) на кърмаче, което тежи 2 килограма и 800 грама.

Детето се ражда по време на 24 гестационна седмица от бременността на майката. Тежи едва 575 грама. Сложната операция става възможна едва когато бебето достига тегло от над 2 килограма, за което неонатолозите полагат сериозни грижи.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Когато става дума за персистиращ артериален канал при недоносено бебче, това води до тежка дихателна и сърдечна недостатъчност. Артериалният канал представлява кръвоносен съд, който свързва белодробната артерия с аортата и дава възможност на кръвта от плацентата, която е наситена с кислород, да заобиколи все още недоразвитите бели дробове на плода.

Затваря се в първите дни или до третия месец от раждането на детето. И това е начин новороденото да се адаптира.

Медиците поясняват, че когато това не се случи, значи има персистиращ артериален канал. В тези случаи кръвта от аортата преминава към белодробната артерия, а това увеличава количеството кръв към белия дроб и към лявата камера на сърцето.

Причините, които водят до забавянето на процеса на затваряне, са много и различни.

Актрисата Дария Симеонова ще става мама за втори път

Когато при децата, родени нормално, каналът остане затворен и след три денонощия, това води до една от най-често срещаните вродени сърдечни малформации. Случва се на едно от 2000 новородени. При недоносените честотата на персистиращия артериален канал е между 20% и 60% и зависи от гестационната седмица, в която е родено бебето и от неговото тегло.

Операцията е сложна. Извършена е с венозен достъп като за първи път това става през югуларната вена. Причината е, че във феморалната вена (намира се в горната част на бедрото и областта на таза) не може да бъде поставена канюла (куха тръбичка, игла). Това усложнява допълнително интервенцията, за която са нужни професионализъм и прецизност.

За осъществяването на транскатетърното затваряне на ПАК екипът използва Amplatzer Piccolo Occluder. Устройството е изключително модерно и е създадено специално за подобни случаи при недоносените деца. Разрешено за употреба в Европа е от 2020 г.

Както поясняват от болницата, това е третата подобна интервенция, която извършват.

Полицаи помогнаха за спасяването на бебе, спряло да диша

За първи път транскатетърно затваряне у нас е направено през 2004 г. Благодарение на педиатрите, специалисти по кардиология, над 90% от тези случаи се затварят по този начин. До преди няколко години, за да бъде направена подобна интервенция е нужно, недоносеното бебче да тежи 6 кг и да е поне на шест месеца. Бързите темпове, с които се развива медицината, навлизането на модерни методи и създаването на нови устройства променя ситуацията и дава реален шанс за лечение и на недоносените бебечте с изключително ниско тегло.

Операцията е осъществена от началника на отделението по детска кардиология в Националната кардиологична болница и специалист по педиатрия и детска кардиология д-р Любомир Андрейчин, колегите му детски кардиолози д-р Елисавета Левунлиева и д-р Петя Парашкевова, както и анестезиоложката д-р Йоанна Генчева.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

И при тази операция от огромно значение е общата работа между неонатлозите и специалистите по детска кардиология, за да бъде шанс на недоносените деца.

Източник и снимка на екип: https://media.framar.bg/