“Осакатиха сина ми. Взех го от детската ясла със счупен крак на две места. Последваха две операции, а кошмарът за нас тепърва предстои.” Това твърди Бирджан Емин, майка на Берат, който е почти на 3 години и е посещавал ясла в детска градина “Максим Горки”, Кърджали. Историята споделят от 24chasa.bg

От раждането до яслата: най-важното за УНГ здравето на мъничето

Майката оставя детето на ясла и отива на работа. “Малко преди 10 ч по телефона ми позвъни една от сестрите в яслата. Каза ми, че Берат е играел на пода и изведнъж започнал да плаче силно. Каза ми също, че крачето му е подуто и зачервено. Попитах какво точно се е случило.

Как да подготвим детето за тръгване на градина или ясла

Отговори ми, че не е станало нищо сериозно. Просто както си играел на пода, изведнъж легнал и започнал да плаче”, разказва пред медията майката.

“Попитах дали не е паднал отнякъде. Казаха ми, че не е падал. Казаха ми, че просто си е играел, и допуснаха, че може да е ухапан от насекомо”, спомня си майката. Тя се уплашила, че детето може да направи алергичен шок, и предложила на сестрите да извикат линейка.

Ограбва ли яслата част от потенциала на детето - и още полезни съвети за първите години

“Едната от тях категорично заяви, че няма да се обадят никъде. Каза, че децата ще се уплашат от линейката

Извадих моя телефон, за да позвъня на 112, но те ми го взеха”, твърди Бирджан. Тя грабва Берат и го качва в автомобила си, за да го откара в болницата.

“През цялото време синът ми плачеше много силно, не даваше да го докосна. Стигнах до “Спешна помощ”, където качиха Берат на носилка”. Една от работещите жени, като го видя, още там каза, че детето е със счупен крак. Пратиха ни на рентген. От снимката стана ясно, че лявата бедрена кост на момчето е счупена на две места и е разместена. Може и аз да съм разместила костта, когато съм го носила - не знам, а може и те, когато са го местили от пода на дивана”, твърди майката.

Внимание: две дарителски кампании за бебе Давид - истинска и фалшива

От болницата ѝ казали, че спешно трябва да отпътуват за Пловдив за операция, защото в Кърджали няма детски анестезиолог. Преди да качат Берат на линейка, медиците обездвижили счупеното краче. “В Пловдив ни приеха в болницата и направиха всички изследвания наново. Лекарите ме питаха какво се е случило, защото счупването е много голямо. Казаха, че за първи път имат такъв случай с дете.

Лекарите обясниха, че за да има такова счупване, детето трябва да е паднало много отвисоко или да е ударено силно”. Следва възстановяване, а по-късно и втора операция.

Медицинските сестри от градината признават, че не са видели какво точно се е случило, всяка била ангажирана с други деца.

По случая с Берат е образувано досъдебно производство, обясниха и от прокуратурата. Жалбата от Бирджан Емин е подадена там на 13 юли. В нея се описва случаят от 19 април. Майката е приложила и медицински документи, включително и рентгенографски изседвания, направени на счупеното краче, съобщиха от прокуратурата.

Майката и бащата на детето вече са водили разговор с един от водещите ортопеди в Турция, предстои им да отидат на преглед в болница в Одрин. Нужна е още една операция, както и доста средства, време и грижи, свързани с възстановяването на крачето.